Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 17.01.2023. 18:00

Cene u poljoprivredi EU - 2022. najviše poskupela tri proizvoda

Prema dostupnim podacima, prosečna cena poljoprivrednih dobara u celini u Evropskoj uniji je porasla za 24 odsto između 2021. i 2022. godine.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic/Chalabala/hansgwprinsen
  • 120
  • 18
  • 0

Prve procene Evropskog zavoda za statistiku, Eurostata pokazuju da su indeksi cena poljoprivrednih proizvoda za 2022. godinu znatno viši nego 2021; za gotovo sve glavne kategorije proizvoda, kao i za ključne poljoprivredne inpute.

Poskupele sve grupe proizvoda

Tri su pokretača viših cena: rat u Ukrajini, suša i drugi inflatorni pritisci. Prema dostupnim podacima, prosečna cena poljoprivrednih dobara u celini u Europskoj uniji je porasla za 24 odsto između 2021. i 2022. godine. Najveći je rast bio za žitarice, od 45 odsto, zatim za jaja (43 odsto) i mleko 31 odsto. Poskupele su sve grupe proizvoda, a pad je jedino zabeležilo voće i to u iznosu od tri odsto.

Naglo su porasle prosečne cene dobara i usluga koje se koriste u poljoprivredi, odnosno inputa koji nisu povezani sa investicijama. Tako je za istu "korpu" inputa zabeleženo povećanje od 30 odsto u odnosu na 2021. Najviše je došlo do povećanja kod đubriva i poboljšivača zemljišta (87 odsto) te energije i maziva (59 odsto).

Žitarice, jaja i mleko

Fokus je stavljen na žitarice, jaja i mleko, tri proizvoda s najvećim prosečnim porastom cena u EU 2022. godine, a najbrži rast je zabeležen u Finskoj, Francuskoj i Letoniji. Suša je u 2022. smanjila dostupnost sveže trave kao hrane za mlečna goveda na području cele EU i zbog toga je došlo do rasta cena mleka. Najveći su zabeležile Belgija, Litvanija, Mađarska i Letonija, od 50 odsto, a najmanji je na Malti (devet odsto) i na Kipru (tri odsto).

Prosečne cene žitarica u celini porasle su u svim zemljama EU između 2021. i 2022., u rasponu od 33 odsto u Austriji i Holandiji, preko 34 u Letoniji, do 67 u Mađarskoj i visokih 70 odsto u Finskoj.

Porasle su i cene jaja za šest odsto u Luksemburgu, sedam odsto na Kipru i u Grčkoj. Najveći rast je zabeležen u Francuskoj (76 odsto), Belgiji (74 odsto) i Holandiji (68 odsto). 


Tagovi

Eurostat Indeks cena Cena mleka Cena jaja Cena žitarica Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer