Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 15.12.2022. 15:00

Cene đubriva padaju i nastaviće da padaju?

Na pad cena utiče slaba potražnja, a i mogućnost izvoza ruskih đubriva. Bez obzira na ovakav trend, one su i dalje istorijski visoke.

Foto: Depositphotos/style-photo
  • 1.886
  • 467
  • 0

Vest da evropska prozvodnja đubriva raste, a ruske zalihe se vraćaju u promet, signal je da će cene đubriva nastaviti da padaju, piše Agrarheute. U SAD-u cene uree i ostalih azotnih đubriva nastavljaju takav trend. 

Raste ruski izvoz?

Prošle nedelje najveća evropska fabrika fosfatnih đubriva "Lifosa AB" u Litvaniji, u vlasništu EruoChema, nastavila je sa radom nakon što su bili zaustavili proizvodnju u septembru, a zbog visokih cena energije. 

Takođe, navodno raste ruski izvoz đubriva, a što je deo Inicijative za izvoz žitarica iz Crnog mora. Ali, još uvek je 260.000 tona ruskog đubriva nasukano u lukama zbog sankcija, a ono će biti donirano afričkim državama. Osim toga, očekuje se i dogovor o izvozu amonijaka putem sistema cevovoda koji prolazi kroz Ukrajinu do crnomorskih luka.

Ruski amonijak će na globalno tržište stizati preko Ukrajine?

Mnoge diplomate ovaj sporazum, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, smatraju čak važnijim od onoga o izvozu žitarica. 

Ovih dana ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je rezoluciju o proširenju postojeće kvote za izvoz azotnih đubriva za 750 hiljada tona. Kao rezultat toga, količina sada premašuje devet miliona tona. Kvota će vrediti do kraja decembra ove godine.

Slabo se kupuje

Na sam pad cena utiče i slaba potražnja od strane poljoprivrednika koji čekaju da se one još više spuste. 

U Francuskoj se urea prodaje za 630 evra po toni, dok je u Nemačkoj još uvek skuplja, 780 EUR/t. KAN se u toj zemlji prodavao za 620 evra po toni, a početkom oktobra za 760 evra. Tamo je DAP pao sa 910 na 800 evra.

"Poljoprivrednici su bili suočeni sa naglim rastom cena goriva, sredstava za zaštitu bilja i mineralnih đubriva, zbog čega su smanjili nabavku potonjih. U takvim uslovima trgovci su bili prisiljeni krenuti u "rezanje" cena", komentarisali su iz informativno-analitičke službe Fertilizer Daily

"Međutim, kratkoročno, cene mineralnih đubriva mogu promeniti trend, budući da EU poljoprivrednici mogu povećati kupovinu", zaključuju.

Čak i ako one na kraju ove godine budu niže od prethodno očekivanih, i dalje će ostati istorijsko visoke, objavila je američka rejting agencija Fitch u opsežnoj analizi tržišta. 


Tagovi

Urea NPK Cene đubriva Tržište đubriva Rusko đubrivo Pad cena Potražnja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.