Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 12.02.2021. 10:30

Carine za izvoz srpske smrznute maline u Veliku Britaniju više do 10 puta?

Automobilske gume, maline i sladoled - glavni srpski proizvodi na britanskom tržištu uskoro bi mogli da postanu deficitarni.

Foto: Bigstock/wabeno
  • 129
  • 23
  • 0

Sporazum o trgovini s Velikom Britanijom prestao je da važi njenim izlaskom iz EU 31. decembra, a novi još nije potpisan. O njemu se, kako RTS saznaje u resornom ministarstvu, i dalje razgovara. A dok pregovori traju, privrednici kažu da trpe štetu - uvećani su troškovi izvoza i to do nekoliko puta, a usporen je i protok robe.

Automobilske gume, maline i sladoled - glavni srpski proizvodi na britanskom tržištu uskoro bi mogli da postanu deficitarni. Razlog - višestruko veća carina na srpsku robu od 1. januara.

"Za izvoz smrznutog voća, carina je sa dva praktično otišla od 12 do 20 odsto. U trenutku kada promenite carinu sa dva na 12 odsto vi ste praktično ubili svaku šansu za zaradu i nemogućnost da budete konkurenti", kaže Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Razlozi - političke prirode?

Čini se da su politička pitanja glavna kočnica. Šta ona tačno podrazumevaju iz Ministarstva spoljnih poslova nisu želeli da komentarišu za Javni servis. Detalje iznose mediji - prema navodima, među zahtevima je na primer, obavezivanje na "punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju" u Hagu, kao i sprečavanje i kontrola ilegalne imigracije. O toku pregovora, ambasadorka te zemlje u Beogradu oglasila se na fejsbuku.

"Pregovore o sporazumu Ujedinjenog kraljevstva i Srbije je prekinula epidemija COVIDa-19, kao i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, u martu prošle godine. Dalja odlaganja su usledila zbog junskih parlamentarnih izbora u Srbiji i pet meseci formiranja Vlade. Razgovori sa Srbijom i dalje teku i napreduju", napisala je Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji.

Kako se novi tarifni režim Velike Britanije tiče Srbije?

Kako smo ranije pisali, najvažniji izvozni proizvodi iz Srbije u Veliku Britaniju su pneumatske gume za putničke automobile, setovi provodnika za paljenje za vozila, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, ali i smrznute maline. Najvažniji uvozni proizvodi u Srbiju iz Velike Britanije su lekovi, automobili, profili od nikla.

Ranija istraživanja Privredne komore Srbije pokazuju, zaključno sa 2019. godinom, da je iz Republike Srbije u Veliku Britaniju izvezeno robe u vrednosti od 325 miliona EUR. Za isti period, u Srbiju iz Velike Britanije je uvezeno robe u vrednosti od 232 miliona EUR.


Tagovi

Izvoz Smrznute maline Velika Britanija Carine Troškovi izvoza Mihailo Vesović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...