Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 24.11.2022. 15:00

Brodovi s poljoprivrednim proizvodima na čekanju, a kako stoje cene žitarica?

Čak 82 plovila koja mogu izvesti oko 1,9 miliona tona hrane, čekaju dozvolu za ulazak u ukrajinske luke, a 30 inspekciju u turskim teritorijalnim vodama. Za to vreme cene žitarica na berzama uglavnom padaju, osim jedne.

Foto: Depositphotos/S_Razvodovskij
  • 282
  • 42
  • 0

Četiri broda sa suncokretom, ječmom i pšenicom napustila su ukrajinske luke u sredu, izveštava Zajednički koordinacijski centar (JCC). Prevoze ukupno 126.311 tona žitarica i druge hrane u sklopu koridora za žitarice kojim se one izvoze preko Crnog mora.

Dva su broda, s 1.500 tona suncokreta i 18.100 tona pšenice uplovila u Tursku. U Francusku će pak biti isporučeno 40.711 tona suncokreta, a u Španiju 66.000 tona ječma, prenosi Interfax.

Osim toga, brod koji je u sredu prošao pomorskim humanitarnim koridorom u sklopu inicijative, s teretom ide prema ukrajinskoj luci.

Više od 110 brodova u zastoju

JCC napominje da čak 82 plovila za suvi teret, koja mogu izvesti oko 1,9 miliona tona hrane, čekaju dozvolu za ulazak u ukrajinske luke, a 30 ih čeka inspekciju u turskim teritorijalnim vodama kako bi nastavili put prema svojim odredištima.

"Do 23. novembra ukupna količina žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda izvezenih iz tri ukrajinske luke iznosi 11.853.507 tona. Ukupno je 970 brodova imalo je dopuštenje za kretanje: 479 za dolazak u ukrajinske luke i 491 za odlazak iz njih", navode u JCC. 

Odesa je jedna od tri luke koja je u funckiji (Foto: Depositphotos/sarymsakov)

Tri su luke preko kojih se vrši ovaj transport, Odesa, Čornomorsk i Pivdeni, a Ukrajina traži da se doda i luka Mikolajiv. Ali, to će biti moguće tek nakon povratka teritorije poluostrva Kinburn spit, a što je prolongirano zbog ukrajinskog povratka Hersonske oblasti kao i preostalog dela Mikolajivske oblasti, piše APKInform. Za sada je zbog mogućih artiljerijskih pretnji od strane Rusije opasno ploviti tim putem.

Kako stoje cene žitarica? 

Bez obzira na ove zastoje, cene žitarica na berzama uglavnom padaju - osim pšenice na francuskoj berzi terminskih ugovora Matif. Pšenica s ugovorenom isporukom u decembru je u utorak na Matif-u poskupila 0,8 odsto i košta 333,50 evra po toni, a u odnosu na prethodnu godinu kotacije su porasle za 7,9 odsto, navodi farmer.

Pogledajte kako stoje cene pšenice na spot tržištima: 

Cena kukuruza na toj je berzi u martovskom ugovoru pala je 0,2 odsto i iznosila 306,00 evra po toni što je rast za 19,5 odsto u odnosu na 2021. 

Pšenica na čikaškoj fjučers berzi CBOT je u decembarskom ugovoru pala za jedan odsto i iznosila je 290,82 USD/t što je pad od 6,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cena kukuruza s decembarskim ugovorom o isporuci na toj je berzi pala 0,4 odsto i iznosila je 258,55 USD/t što je u odnosu na 2021. rast od 13,9 odsto. 


Tagovi

Koridor za žitarice Tržište žitarica Brodovi u zastoju Ukrajinske luke Cene žitarica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.