Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Landras
  • 08.11.2018. 18:30

Britanci spasili 7 prasića iz Srbije - landras će dočekati starost!

U Lapovu živi jedinih sedam prasića u Srbiji koji sasvim sigurno neće završiti kao hrana. Ovo je ujedno i jedinih sedam prasića u Srbiji kojima društvene mreže traže usvojitelje, koji ih na kraju neće pojesti!

Foto: Biljana Nenković
  • 871
  • 41
  • 0

Ne zna se šta zvuči čudnije, da je u Srbiji neko bacio prasiće ili da oni neće biti pojedeni. I to u zemlji u kojoj ni najmanja svetkovina ne može da prođe bez praseta na ražnju. Ovakav tok sage o sedam prasića omogućila je britanska organizacija  "Serbia's forgotten paws", koja poštuje postulate o dobrobiti životinja. Prasići su jednostavno imali sreće da ih pronađu Englezi. 

Ko je bacio prasiće u Srbiji?

Naime, sedam napuštenih prasića našlo je azil u Lapovu i pod patronatom Britanaca živeće bezbrižno do duboke starosti. Putešestvije čudne praseće družine počelo je u okolini Niša. Tako tvrdi Željko Iličić iz Lapova, poznat po osnivanju azila za konje "Staro brdo" i velikog entuzijaste u spašavanju napuštenih životinja.

"Jedan od aktivista te britanske organizacije, koja inače pomaže napuštenim životinjama u Srbiji, pronašao ih je napuštene, gladne, dehidrirane i iscrpljene pored puta. Bilo ih je osam, ali jedno nije preživelo. Ne znamo kako su dospeli tu i šta desilo sa njihovom majkom. Pretpostavljamo da je uginula, a njen vlasnik nije želeo ili nije umeo da brine o gladnim ustima. Britanci nam već tri godine pomažu da opstane naš azil za konje, pa su nas zamolili da se brinemo o prasićima, dok se ne nađe neko rešenje", kaže Iličić.

Željko
Željko kaže da prasići uživaju na ranču

Landras koji neće završiti na trpezi!

I tako su Potejto, Su, Nada, Lusi, Dejv, Bili i Isak Njutn našli utočište u Lapovu.  Volonteri azila su ih hranili na flašicu dok nisu ojačali, a sada već oporavljeni trčkaraju po svom oboru.  Osim tora, za spavanje imaju i improvizovani, ograđen balama slame.

"Britanska organizacija vodi računa o dobrobiti životinja i baš kao i mi u 'Starom brdu', u kome čuvamo bolesne, napuštene i spašene konje iz klanica, bore se da životinje imaju lep život", kaže Iličić. 

Tako sada praseća sedmorka uživa na ranču u Lapovu. Počeli su sami da jedu mleko i to -  kozje. Vitalni su i za sada dobro napreduju. Tako će biti i dalje, sve do 350 ili 400 kilograma, koliko inače dostigne njihova rasa landras. 

Traže usvojitelje koji ih neće pojesti!

Iličić kaže da još nema konkretnih planova šta će dalje biti sa prasićima, ali se intenzivno traže oni koji će ih udomiti. Podrazumeva se da je osnovni uslov da ih novi vlasnici ne ubiju i ne pojedu.

"Dok ne nađemo nove vlasnike, oni će uživati sa nama na ranču sa konjima, magarcima, psima i mačkama. Izvesno je da će ovi prasići živeti lepo do kraja svog života, odnosno do svoje prirodne smrti", kaže Željko.

Naime, azil za konje "Staro brdo", baš kao i britanska organizacija, pravi ugovore sa novim vlasnicima u kome se oni obavezuju da ne smeju ubiti životinje. Svako kršenje ugovora povlači i zakonske posledice. Do tada, prasići žive jedna običan život u Šumadiji i samo se na prvi pogled čini da je svinjski.

Prasići
Prasići su postali zvezde Instagrama

Postali zvezde Instagrama

U međuvremenu su postali zvezde društvenih mreža, te je priča o njima dospela na Instagram profil "Seven Little Piggies" otvoren samo za njih. Tim povodom je i jedina muka koju su preživele u Šumadiji.  Britanci su došli na ideju da naprave kalendar za Novu godinu, a jedna od tema bili je i napuštenih sedam prasića. Za fotografisanje je bilo predviđeno oblačenje haljinica i džempera. Kažu njihovi spasitelji da je moralo tako biti. Ipak, žive u eri kada društvene mreže mogu život da vam spasu.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Napušteni prasići Landras Lapovo Azil za konje Instagram Zakon o dobrobiti životinja Seven Little Piggies


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!