Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski poljoprivrednici
  • 12.04.2019. 18:00

Bregzit: EU spremna da podrži evropske poljoprivrednike ukoliko ne bude postignut dogovor

Zajednička poljoprivredna politika ima postojeće alate koji se mogu aktivirati u slučaju poremećaja na tržištu i mogu delovati kao sigurnosne mreže, poput javnih intervencija, privatnog skladištenja, prevencije kriza i upravljanja rizikom.

Foto: Food and agriculture organization of the UN
  • 80
  • 3
  • 0

Iako je Sporazum o povlačenju, koji je postignut između EU i Velike Britanije i dalje najbolji mogući ishod, EU je spremna i za mogući scenario bez dogovora u oblasti poljoprivrede. Zajednička poljoprivredna politika (CAP - Common Agricultural Policy) ima postojeće alate koji se mogu aktivirati u slučaju poremećaja na tržištu i mogu delovati kao sigurnosne mreže, poput javnih intervencija, privatnog skladištenja, prevencije kriza i upravljanja rizikom. Evropska komisija već je koristila takve mere, kao i državnu pomoć u prošlosti. Kao primer može da posluži period 2014 - 2016. godine, kada je poljoprivrednicima isplaćena kratkoročna pomoć kako bi se rešila neravnoteža na tržištu.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u Briselu, komesar, Fil Hogan (Phil Hogan), rekao je: "Danas govorimo o scenariju bez dogovora, u tom slučaju ono što sa sigurnošću možemo reći je da će doći do značajnih poremećaja na određenim poljoprivrednim tržištima. Uvereni u tu činjenicu i ako je ne proverimo, došli smo do zaključka da Evropska komisija ima zakonsku obavezu da interveniše, što ćemo i da uradimo", naglasio je predstavnik Komisije za poljoprivredu. 

Komisija planira mere podrške

Komisija je u svojoj bazi podataka o pristupu tržištu, objavila detaljne informacije o pravilima koje će Velika Britanija primeniti na svoj uvoz iz EU u slučaju da dođe do scenarija "bez dogovora". Izveštaj se zasniva na informacijama koje su javno objavile vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Baza podataka sadrži informacije za 121 zemlju, a pruža i isti nivo informacija za izvoz u Veliku Britaniju, kao i za bilo koje druge trgovinske partnere EU, poput SAD ili Kine.

Podsećanja radi, Komisija ima značajno iskustvo u primeni mera podrške tržištu, u slučajevima značajnih poremećaja na istom. 

Još uvek neizvesno kako će Britanija napustiti EU

Nejasno je pod kojim će to okolnostima Velika Britanija napustiti EU i to komplikuje dalje planiranje Bregzita. Postoji mogućnost i da se ne postigne dogovor. Kako Hogan tvrdi, u obzir su uzete sve okolnosti, ali i postojanje sredstava za efikasan i sveobuhvatan odgovor Britanije, kada to bude bilo potrebno. 

Evropska komisija ima značajno iskustvo u primeni mera podrške u slučajevima značajnih poremećaja na tržištu, posebno u području poljoprivredno - prehrambenih proizvoda. Iskustvo je proisteklo iz činjenice da je poljoprivreda izložena geopolitičkim i teškim klimatskim prilikama, koje mogu imati značajan uticaj na tržišta i cene na farmama.

"Početna faza planiranja fokusirana je na obezbeđivanje neophodne pravne osnove za primenu odgovarajućih tržišnih mera i nakon što smo detaljno razmotrili odredbe Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) o zajedničkoj organizaciji tržišta, uvereni smo da imamo pouzdanu pravnu osnovu," ističe Hogan.

Carine i tarife koje se primenjuju kod izvoza

Koristeći informacije o svom tarifnom rasporedu, koje su omogućile vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, Komisija je ažurirala svoju bazu podataka o pristupu tržištu kako bi uključila Veliku Britaniju. Ova baza podataka pruža informacije o carinama i porezima koji se primenjuju na izvoz trgovinskim partnerima.

Međutim, objavljeni raspored, uključuje relativno visoke tarife za brojne životinjske proizvode, kao što su govedina, živina, svinjsko meso i sir, kao i za proizvode poput šećera i pirinča. Jasno je da će određeni broj država članica snositi posledice ovih predloženih tarifa jer su već pod uticajem britanskog tržišta za te proizvode.

Izvoz sveže hrane na udaru

S obzirom da će EU tretirati Veliku Britaniju kao bilo koju treću zemlju, uz primenu tarifa, to predstavlja značajan izazov za britanske proizvođače i izvoznike.

Postoje i mogućnosti da države članice predlože amandmane u svojim programima ruralnog razvoja kako bi preusmerili podršku korisnicima koji su najviše pogođeni Bregzitom.

Veliki deo hrane koja se izvozi u Britaniju, sveža je hrana pa prema tome, kvarljiva, sa malo ili nimalo prostora za odlaganje u lukama. Dakle, samo zato što se tarife ne mogu primeniti, ne mogu se podceniti ili čak pretpostaviti da takvi proizvodi neće biti zahvaćeni ozbiljnim logističkim poremećajima.


Tagovi

Evropska Komisija Fil Hogan Tržište prehrambenih proizvoda Bregzit Izvoz poljoprivrednih proizvoda Bregzit


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.