Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subotica
  • 21.12.2022. 16:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Borba poljoprivrednika Subotice: Od protesta do kreiranja budžeta

Cilj nam je da zaštitimo poljoprivrednika, predstavio je glavni moto predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković za Agroklub.

Foto: YouTube/SUBOTICAcom
  • 192
  • 60
  • 0

Nedavno osnovano "Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice" počelo je kao grupa građana boreći se za bolje uslove poljoprivrednika ovog leta na protestima. Dva dana duže od kolega iz ostatka Srbije ostali su na barikadama ispred Gradske kuće zahtevajući, pre svega, proglašenje elementarne nepogode suše.

Jeste ili nije bila suša?

Oko 50-ak članova među kojima su ratari, stočari, pa i pčelari, sada su okupljeni oko registrovanog udruženja koje će, kako im je obećano, učestvovati u kreiranju budžeta za poljoprivredu opštine Subotica. Ali, ne samo to.

"Cilj nam je da zaštitimo poljoprivrednika, kome se država zakonski obavezala da će mu isplaćivati subvencije i činiti ostale pogodnosti, a ne da se čekaju po godinu dana. Očekujemo i ostale da nam se pridruže, kako bismo svi razmenjivali informacije značajne za našu proizvodnju", kaže predsednik ovog udruženja Miroslav Matković.

"Čujem kako se 'šuška', da država neće imati dovoljno novca da isplati sve poljoprivrednike koji su predali zahtev, ali to još nije provereno. Međutim, ovo će se vrlo brzo proširiti u javnost", kaže Matković.

Naš sagovornik je letos više puta razgovarao sa gradonačelnikom Subotice, pa i premijerkom Anom Brnabić oko teme proglašenja suše. Međutim, epilog te priče nije se završio u korist oštećenih ovom elementarnom nepogodom.

"Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, sa kojim sam takođe razgovarao, poslao je pismo Subotici da se oformi komisija i da počne da se radi procena štete. Pismo je stiglo, ali to nikad nije bilo pokrenuto, što je po mom mišljenju jako velika sramota i što gradonačelnik nije prepoznao pomoć za poljoprivrednike."

Cilj nam je da zaštitimo poljoprivrednika, kaže Matković (foto: M.Matković)

Osim proglašenja suše, tražen je i otpis poreza, ukidanje ili smanjenje naknade za odvodnjavanje. Međutim, kako kaže Matković, iz opštine su im pretili da ako ne plate odvonjavanje - poslaće im izvršitelja.

"Na kraju sam prošao 800 km za par dana, ni za šta - samo su nas dobro prošetali", kaže subotički proizvođač.

Koji su njihovi predlozi?

Pre nego što su se povukli sa protesta, dobili su u pismenoj formi da je za 2023. godinu iz gradskog budžeta izdvojeno 50 miliona dinara za poljoprivredu i da će oni biti uključeni u kreiranju potrošnje tog budžeta.

"Imali smo sastanak u Gradskoj kući sa savetodavnom službom, gde smo izneli naše predloge. Jedan je bio da opština finansira kamatu na kredit poljoprivrednika, odnosno da ona bude minimalna za poljoprivrednike, a oni bi platili razliku. Takođe, tražili smo da bude više banaka uključeno, a ne samo jedna", kaže Matković i dodaje da se drugi predlog ticao predračuna o kupovini mehanizacije, sa maksimalnim povraćajem do 300.000 dinara.

Logo Udruženja

"Treća stavka je bila osiguranje useva, gde bi opština učestvovala sa po 1.000 dinara po jednom hektaru osiguranog useva, gde smo takođe predočili da bude više osiguravajućih kuća uključeno."

Prevara ili demokratija?

Kako su našem sagovorniku saopštili iz Gradske kuće, pored njih, u kreiranje budžeta za poljoprivredu biće uključena još jedna grupa od 13 stočara, čiji identitet nisu želeli da mu otkriju.

"Meni liči na to da ćemo ponovo biti izigrani", uveren je Matković, čekajući Komisiju, koja je zakazana sledeće nedelje.

Matković nema vere u rad i zalaganja nove ministarke, a mnoge zamerke ima i na sistem subvencionisanja, počevši od podsticaja po hektaru i rešenja nestašice mleka uvozom. "Uvek je neka kontra, uvek je seljak izigran."

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice tokom zimskog perioda sprovodiće i edukacije, jer im je važno da budu u kontaktu sa ostalim proizvođačima i da se "informacije šire javno".

"Jedino tako možemo da napredujemo i da budemo složni", kaže na kraju predsednik Udruženja.


Tagovi

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković Suša Budžet za poljoprivredu Osiguranje Nabavka mehanizacije Subvencije Poljoprivredni krediti Odvodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.