Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestajanje sela
  • 22.02.2022. 12:00
  • Borski okrug, Sela opštine Bor

Bor: Zbog širenja rudnika i zagađenja, selo mora da se iseli?

Vesna Stanković sa svojom porodicom morala je da napusti porodičnu kuću, koja je od miniranja toliko oštećena, da više nije bilo bezbedno boraviti u njoj.

Foto: Nada Gudurić
  • 681
  • 113
  • 1

Decenijama pre nego što je otvoren rudnik, meštani sela Krivelj nadomak Bora, gradili su kuće, obrađivali svoje njive, bavili se stočarstvom. Početkom prošlog veka rudnik je počeo da se širi i počeo da kuca na njihova vrata. Neki su pre petnaestak godina morali da napuste svoja ognjišta i novi život započnu na novoj lokaciji, ali opet tu u blizini svoga sela. Rudnik se i dalje širio i sada na teritoriji Krivelja postoji četiri. Meštani su ugroženi, ali i njihove njive, šume, stoka.

Zatrovana zemlja

Vesna Stanković priča kako je sa porodicom morala da napusti porodičnu kuću, koja je od miniranja toliko oštećena, da više nije bilo bezbedno boraviti u njoj.

"Morali smo da se iselimo, plašila sam se da će nam se krov srušiti na glavu dok spavamo. Bojala sam se pre svega za svog sina. Podigli smo kredit, kupili stan i preselili u Bor", kaže Stankovićeva koja je lekar u Domu zdravlja i dobro zna kakav uticaj na zdravlje ima rudarenje.

Mnogi su morali da napuste svoja ognjišta zbog opšteg zagađenja

Tu je prašina od miniranja, izlivanje jalovišta preko oranica, zagađen vazduh, voda i zemlja na kojoj su napasali stoku i sejali žitarice, povrće i voće.

"Više puta se izlivalo jalovište kroz naše njive. I šta ja tu da posejem? To je sve zatrovano. Stoka ostaje bez hrane, šume su nam posekli kako bi napravili puteve za potrebe rudnika. Nema tu više života."

Za skoro 400 domaćinstava nema rešenja

I nije ugroženo samo njeno domaćinstvo. Mnogo njih je u teškoj i po njima bezizlaznoj situaciji. Jasna Tomić, pčelarka iz Krivelja, kaže da sve ono što su nekada imali na dohvat ruke, voće, povrće, cvet, sada sve to moraju da kupuju u marketima ili pijaci.

"Više ne sadim baštu. Ne smem, zemlja je zagađena, voda, vazduh. Košnice sa pčelama koje imam morala sam da preselim na drugu lokaciju, daleko odavde. Nema više u prirodi ničega čemu rudnik nije uzeo danak", kaže sa žaljenjem Tomićeva.

Rudnik nadomak sela

Za blizu 400 domaćinstava još nije pronađeno rešenje, tačnije lokacija. Boreći se za svoju egzistenciju meštani Krivelja, ali i sela Oštrelj, Slatina, Bučje, traže odgovore od lokalne samouprave, kineske kompanije, države. Odgovora nema, narod ne može da čeka. Organizovani su brojni zborovi, protesti i blokade. Traže rešenje problema, traže novo parče zemlje daleko od rudnika, gde bi opet imali svoju njivu, svoju baštu, voćnjak, livadu.

"Nije lako ostaviti ognjište sa sobom"

Dragoslav Nikolić je zamenik predsednika Saveta mesne zajednice u Krivelju i godinama član radne grupe za preseljenje sela. Kaže da se nije daleko odmaklo u dogovorima, možda čak nije ni pomerilo s polazne tačke.

"Ovde su generacije i generacije stvarale svoje porodice, svoja ognjišta. Živelo se od stočarstva i poljoprivrede. Tu je naša tradicija, kultura, naši preci. Treba preseliti crkvu, školu, groblje. Nije lako ostaviti za sobom ognjište. Njivu koja te hranila. Otići u nepoznato", zaključuje Nikolić.

Zatrovana bunarska voda i uginula stoka zbog istražnih bušotina?

Slično je i u drugim selima ugroženim rudarskim aktivnostima. Dok se za Krivelj zna da mora da se preseli celo selo, meštani okolnih sela još uvek ne znaju kakva je njihova sudbina. Prema podacima do kojih su došli, na teritoriji grada Bora skoro da i nema lokacije na koju nisu data istražna prava na istraživanje i eksploataciju.


Foto prilog


Tagovi

Preseljenje sela Rudnik Jalovišta Zagađena zemlja Zagađen vazduh Jasna Tomić Vesna Stanković Dragoslav Nikolić Bor Iskopavanja


Autorka

Nada Gudurić

Više [+]

Od novinarske sekcije u osnovnoj školi, do novinarstva na radiju i televiziji. Priroda kao inspiracija i lek za dušu. Radila u regionalnoj RTV Bor, danas vlasnik agencije za informativnu delatnost i marketing.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.