Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Amazoniji
  • 23.08.2019. 18:30

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

Stručnjaci kažu kako bi Brazilci, a posebno poljoprivrednici, mogli biti prve žrtve pretjeranog krčenja šuma, jer bi to moglo utjecati na regionalnu klimu, donoseći veće temperature i manje kiše. Osim toga, vatra uništava vrijedne organske tvari u tlu, a intenzivna poljoprivreda ga iscrpljuje.

Foto: Depositphotos/pedarilhos Facebook/Jair Boslonaro
  • 82
  • 9
  • 0

Nakon što je u srijedu, bez ikakvih dokaza, optužio nevladine organizacije da podmeću požare u amazonskoj prašumi, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je jučer, na svom je Facebooku, u javljanju uživo, prvi puta izjavio kako je moguće da su poljoprivrednici ti koji su uključeni u širenje požara u Amazoniji. 

Dodao je i da zemlje koje daju novac za očuvanje amazonske prašume ne čine to u dobrotvorne svrhe nego da bi "omele suverenitet" Brazila. Također, Bolsonaro je izjavio kako vlada istražuje požare, ali i da njegovoj vladi nedostaju resursi za borbu protiv požara. 

Vijest o razarajućim požarima koji traju više od dva tjedna proširila se tek unazad par dana. Podsjetimo, brazilska prašuma u Amazoni ove je godine zabilježila rekordan broj požara, pokazuju novi podaci svemirskih agencija. 

Stravični požari diljem Amazone - dim se vidi čak iz svemira!

Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) objavila je da njegovi satelitski podaci pokazuju 84% veći broj požara u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Bolsonaro želi pun gospodarski potencijal

Bolsonaro, koji je jednom prijetio napuštanjem Pariškog klimatskog sporazuma, više je puta napadao ekološke neprofitne organizacije, koje smatra preprekom u njegovom nastojanju da razvije puni gospodarski potencijal zemlje, uključujući i zaštićena područja, navodi France24

Bolsonaro i ministar okoliša Ricardo Salles bliski su s vrlo snažnim ruralnim vijećem u Kongresu i traže više razvojnih i ekonomskih prilika u regiji Amazonije, za koje smatraju da su prekomjerno zaštićene postojećim zakonodavstvom.

Poljoprivrednici će biti prve žrtve?

Navodeći očigledan nedostatak posvećenosti borbi protiv krčenja šuma, Njemačka i Norveška odlučile su povući više od 60 miliona dolara sredstava namijenjenih projektima održivosti u brazilskim šumama.

Francuski i njemački čelnici također su zaprijetili da neće ratificirati trgovinski sporazum između Evropske unije i zemalja Mercosura kako bi izvršili pritisak na Brazil da ispuni svoja obećanja u vezi s okolišem u okviru Pariškog klimatskog sporazuma.

No stručnjaci kažu kako bi Brazilci, a posebno poljoprivrednici, mogli biti prve žrtve pretjeranog krčenja šuma, jer bi to moglo utjecati na regionalnu klimu, donoseći veće temperature i manje kiše. Osim toga, vatra uništava vrijedne organske tvari u tlu, a intenzivna poljoprivreda iscrpljuje tlo. 

Brazil je najveći svjetski proizvođač govedine

Prema navodima Business Insadera, u Latinskoj Americi živi samo 13,6% svjetskog stanovništva, ali njezina poljoprivredna industrija čini preko 23% svjetske proizvodnje goveđeg i bivoljeg mesa i 21,4% peradi, prema podacima Prehrambene i poljoprivredne organizacije Sjedinjenih Država.

Brazil godišnje izvoze životinjskih proizvoda u vrijednosti oko 16,7 milijardi dolara, prema OEC-u - uključujući izvoz svinja i goveda vrijedan 10 milijardi dolara.

Ta je zemlja najveći svjetski proizvođač govedine, a lani je izveo rekordnih 1,64 miliona tona životinjskog proizvoda. Ukupni prihod dosegao je oko 7,6 milijardi dolara, prema ABIEC-u, brazilskoj lobi grupi za izvoz govedine.

Kina je najveće izvozno tržište za Brazi. Oko 22% ili 47 milijardi dolara vrijedan je izvoz u Kinu, u kojem prednjače soja i govedina. SAD je sljedeće najveće izvozno tržište, s udjelom od 11% izvoza.

Soja je najveći izvozni proizvod Brazila, čija godišnja izvozna vrijednost doseže 25 milijardi američkih dolara. Potražnja za brazilskom sojom povećala se zbog trgovinskog rata, jer se Kina upravo zbog soje okrenula Brazilu, usprkos višim tarifama.


Tagovi

Požari u Amazoniji Jair Bolsonaro Krčenje šuma Poljoprivrednici Pluća svijeta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]