Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori
  • 08.12.2021. 07:30

Biostimulatori su odgovor na visoke cene đubriva?

Biostimulatori ne daju hranljive materije, ali svojim delovanjem omogućavaju biljkama da ih usvajaju, iskoriste na najefikasniji način jer podržavaju metaboličke procese.

Foto: Depositphotos/olegpavcom@gmail.com
  • 311
  • 45
  • 0

Poslednjh meseci cene poljoprivredih đubriva rapidno rastu što predstavlja veliki izadatak za proizvođače. Ova godina je donela velika poskupljenja koja rezultiraju smanjenjem zasejanih površina. Altrenativa je upotreba prirodnih, ali i biostimulatora.

Pravilnik o đubrivu, Zeleni plan, strategije "Od njive do trpeze" i integrisana proizvodnja useva, kao i klimatske promene, zahtevaju mnogo od ratara, povrtara i voćara. Ulaganja za nabavku mineralnih đubriva postaju sve veća. Zbog toga se mnogi okreću upotrebi biostimulatora.

Kako bi se sprečili gubici nutrijenata ili kako bi ostali barem na istom nivou, potrebno je povećati njihovu efikasnost, odnosno učiniti ih pristupačnijim za usvajanje. 

Ni đubriva ni pesticidi

Koliko je njihova upotreba značajna govori i podatak da su definisani standardima EU:

"Biostimulansi nisu ni đubriva ni pesticidi. Umesto toga, to je generički izraz za novu klasu proizvodnih resursa prema Uredbi EU o proizvodima đubriva (EU 2019/1009). U budućnosti će formirati nezavisnu grupu proizvoda sa CE oznakom (PFC 6)", navodi agrarheute

Brojne su prednosti korišćenja biostimulatora - kako ih odabrati?

Oni nude nove, komplementarne načine za integrisanu biljnu proizvodnju kako bi se osigurao kvalitet i prinos. Sami ne daju hranljive materije, ali svojim delovanjem omogućavaju biljkama da ih usvajaju, iskoriste na najefikasniji način jer podržavaju metaboličke procese. Na taj način pospešuju prirodne fiziološke procese. Njihov efekat nadilazi učinak đubriva, jer bi trebalo da optimizuju efikasnost đubriva i smanje unos hranljivih materija.

Velika pomoć biljkama

Razne su vrste ove vrste proizvoda. Njihov sastav su različite materije ili mikroorganizmi koji stimulišu prirodne procese i tako povećavaju unos nutrijenata i efikasnost te poboljšavaju toleranciju na stres. Najčešće se radi o huminskim ili amino kiselinama, ekstraktima algi, mikroorganizmima, anorganskim ili bio supstancama.

Klimatske prilike se menjaju i biljke koje uzgajamo su sve više izložene stresu, zbog toga im je potrebna naša pomoć, posebno kada su u pitanju sušni periodi tokom proleća, oporavak od delovanja mraza, ili pak ekstremno visokih temperatura i suše tokom leta.

Svojim delovanjem oni jačaju koren biljke, poboljšavaju zemljište, ali i usvajanje hraniva - prevode nepristupačna u pristupačne oblike da ih biljke mogu usvajati, poboljšavaju strukturu zemljišta, menjaju pH reakciju zemljišta, deluju na proces azotofiksacije, poboljšavaju imunitet biljaka koje uzgajamo.

Prema rečima dr Svena Hartmana, šefa odseka za ishranu biljaka i biostimulansa u "Industrieverband Agrar e.V.", udruženja koje zastupa interese agrohemijske industrije u Nemačkoj, ova sredstva prvenstveno utiču na lokacije i uslove sredine i predstavljaju "alat" uz zaštitu useva, đubrenje i seme, ali nisu zamena za đubrivo. Prema njegovim rečima, neophodno je doneti standarde o kvalitetu i uraditi ispitivanja kako bi se pokazale prednosti takvih preparata. 


Tagovi

Biostimulatori Zamena za đubriva Cena đubriva Usvajanje nutrijenata EU uredba Sven Hartman


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.