Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BioSens
  • 06.05.2020. 13:00

BioSens predstavio uređaj koji procenjuje fiziološko stanje biljaka

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja.

Foto: BioSens
  • 127
  • 4
  • 0

Institut BioSens, pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede Srbije, u saradnji sa domaćom kompanijom Bitgear razvio je industrijski prototip Plant-O-Metra, uređaj koji omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka, od suštinske važnosti za negu i bolji razvoj.

Ljudsko oko može da primeti samo određene promene na biljkama (sparušeni listovi, žuti i braon, pege na biljci), koje najčešće znače odmaklo stanje bolesti.

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

Međutim, Plant-O-Meter uočava promene i pre nego što postanu vidljive, analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, odnosno kakva je sposobnost fotosinteze, da li postoji potreba za đubrenjem i navodnjavanjem.

Za samo nekoliko sekundi - procena stanja

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja. Podaci se putem blutut konekcije šalju pametnom telefonu sa kojim je uređaj povezan, preko kog se dalje prenose u informacioni sistem zajedno sa GPS lokacijom uzorka. Takođe, uređaj je napravljen tako da prikazuje rezultate merenja nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.

"Svrha ovakvih uređaja zapravo je trostruka; olakšavaju posao, čine poljoprivredu efikasnijom i pospešuju njenu digitalnu transformaciju", kaže direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević i dodaje da je ovaj prototip važan iskorak u poljoprivredi.

Uređaj će biti jednostavan za upotrebu i pristupačan, a njegova cena biće znatno niža.


Tagovi

BioSens Uređaj Procena stanja biljke Fotosinteza Vladimir Crnojević Potreba za đubrenjem Potreba za navodnjavanjem Digitalna poljoprivreda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u