Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bil Gejts
  • 15.01.2021. 18:00

Bil Gejts - poljoprivrednik? Vlasnik je gotovo 100.000 hektara zemlje

Bil Gejts je među vodećim vlasnicima kada je u pitanju površina poljoprivrednog zemljišta u Americi. Ali, još nije poznato kako koristi svoje hektare, a nagađa se da će se baviti održivom proizvodnjom.

Foto: Facebook/Bill Gates
  • 1.046
  • 141
  • 0

Bil Gejts, američki poslovni magnat, filantrop i jedna od najbogatijih osoba na svetu u vlasništvu je nad 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta što ga čini jednim od najvećih  zemljoposednika u SAD-u. 

Nakon višegodišnjih izveštaja o kupovini na mestima poput Floride i Vašingtona, The Land Report otkriva da Gates, koji je, prema Forbesu, 'težak' gotovo 121 milijardu dolara, čime je stvorio portfelj poljoprivrednih površina u 18 saveznih država.

Njegova najveća imanja su u Luizijani (gotovo 28.000 ha), Arkanzasu (19.396 ha) i Nebraski (8.332 ha). Uz to, ima udeo od 10.421 ha zemljišta na zapadnoj strani Feniksa u Arizoni koji se razvija u novo predgrađe. Prema istraživanju, ono je u vlasništvu "Cascade Investments", njegove investicione kompanije.

Održivost i otpornost na klimatske promene

Iako je iznenađujuće da bi se jedan IT milijarder bavio agrarom, to nije njegov jedini ulazak u ovu branšu. Još 2008. godine Fondacija Bil i Melinda Gejts najavila je ulaganje bespovratnih sredstava vrednosti 306 miliona dolara u promovisanje održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim farmerima u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

To je fondacija uložila i u dalji razvoj kao i širenje useva koji su otporni na klimatske promene kao i u mlečne krave s većim prinosom mleka. Ti su napori aktualizovani i prošle godine kroz neprofitnu organizaciju "Gates Ag One".

Još uvek nije poznato kako se upotrebljava poljoprivredno zemljište u njegovom vlasništvu, a postoje naznake da bi se moglo koristiti na način koji je u skladu s onim što promoviše fondacija, ali i on sam. Na svom blogu "GatesNotes" redovno piše o klimatskim promenama i tome koliko je poljoprivreda odgovorna za emisiju štetnih gasova.

"Zapanjujuća je činjenica da u zemljištu ima više ugljenika nego u atmosferi i celokupnom biljnom svetu", upozorava. 


Tagovi

Bill Gates Klimatske promene Poljoprivredno zemljište Milijarder Održiva poljoprivreda Ulaganje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.