Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BiH pivare
  • 16.09.2019. 08:00

BiH pivare - tko je potonuo u gubitak, a tko drži glavu iznad piva

Nicholas Penny, direktor Banjalučke pivare, kazao je su se nedavna povećanja cijena sirovina i energenata negativno odrazila na profitabilnost, a samo tržište u cjelini ne pokazuje rast.

Foto: Pixabay/Didgeman
  • 380
  • 22
  • 0

Pivare u Bosni i Hercegovini ne mogu se pohvaliti naročito dobrim prvim polugodištem 2019. godine, izvještava Indikator.ba.

Najveća pivara u Bosni i Hercegovini Banjalučka pivara potonula je u gubitak, dok su Pivara Tuzla, Bihaćka pivovara i Sarajevska pivara pozitivno poslovale.

Banjalučka pivara ostvarila je neto gubitak u prvom polugodištu 2019. godine od 1,1 milion KM.

U prvoj polovini godine obim prodaje Banjalučke pivare pao je za 6 posto na 210 hiljada hektrolitara, dok je neto prihod od prodaje, u poređenju sa prošlom godinom, pao za 7 posto na 19,9 miliona KM.

Nicholas Penny, direktor Banjalučke pivare, kazao je su se nedavna povećanja cijena sirovina i energenata negativno odrazila na profitabilnost, a samo tržište u cjelini ne pokazuje rast.

Pivara Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu kompanije Bingo Tuzla, imala je najveću dobit, 1,84 miliona KM, nakon što je u istom razdolju prošle godine ostvarila dobit od 1,72 miliona KM. Trend rasta zabilježili su i poslovni prihodi ove pivare, i to za 1,2 posto na 13,42 miliona KM, sa 13,25 miliona KM prošle godine.

Poslovni prihodi, međutim pali su drugim dvjema pivarama – Sarajevskoj pivari i Bihaćkoj pivovari.

Sarajevska pivara imala je pad poslovnih prihoda za oko 12 posto, sa 16,06 miliona KM na 14,12 miliona KM. Takođe, pala je i dobit najstarije bh. pivare na 110 hiljada KM, nakon 891 hiljadu KM u istom prošlogodišnjem periodu.

Bihaćka pivovara zabilježila je pad poslovnih prihoda od 8 posto na 3,88 miliona KM, sa 4,22 miliona KM godinu ranije. No, dobit ove pivare porasla je na 63 hiljade KM, nakon 4 hiljade KM na polugodištu 2018. godine.


Tagovi

BiH pivare Banjalučka pivara Pivara Tuzla Sarajevska pivara Bihaćka pivovara Pivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]