Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meggle
  • 22.07.2020. 10:00

Bez selidbe u Srbiju: Meggle Hrvatska se gasi jer nije bila profitabilna

Meggle grupa svako tržište posmatra zasebno i na svakom želi da ima održivo poslovanje. Proizvodnja iz Hrvatske se nigde ne seli nego se zatvara 31. decembra, jer nije bila profitabilna, naveo je direktor kragujevačke kompanije Meggle Srbija Aleksandar Nedeljković.

Foto: Facebook/ Meggle Srbija
  • 449
  • 16
  • 0

Nakon informacija da kompanija Meggle Hrvatska gasi svoje poslovanje do kraja godine, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika, po medijima se špekulisalo da će pomenuta kompanija preseliti svoju proizvodnju u Kragujevac i Bihać.

Kako je za Agroklub rekao direktor kragujevačke kompanije Meggle Srbija Aleksandar Nedeljković, to nije tačno.

"Mlekara u Kragujevcu posluje nezavisno već skoro 10 godina. Meggle grupa svako tržište posmatra zasebno i na svakom želi da ima održivo poslovanje. Proizvodnja iz Hrvatske se nigde ne seli nego se zatvara 31. decembra, jer nije bila profitabilna", naveo je Nedeljković.

Protest stočara zbog neotkupljivanja mleka

Kako dalje navodi, proizvodnja u Kragujevcu radi po svom biznis planu i gašenje Mlekare u Osijeku nema uticaja na njihovo poslovanje.

"To je odluka Uprave Meggle Grupe koja nikako nije povezana sa nama."

Meggle Srbija radi nesmetano i planira proširenje izvoza

U saopštenju dostavljenom Agroklubu navodi se kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku doneta zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan uticaj na poslovanje od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije krize uzrokovane virusom korona.

S druge strane, ova kompanija u Srbiji posluje od 2011. godine kada je potpisan zvaničan ugovor o preuzimanju tada mlekare Mladost, a danas broji preko 100 zaposlenih. Sarađuju sa više od 700 kooperanata i farmi, a najviše su fokusirani na Šumadijski region, ali imaju i velike farme u Vojvodini.

Svoje proizvode izvoze u zemlje regiona kao što su Crna Gora, BiH, zatim u zemlje EU poput Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Austrije i Nemačke, a kako smo saznali od sagovornika 'radi se i na izvozu u Carinsku uniju, Rusiju, Belorusiju'.

Šest proizvođača iz Srbije prošlo kinesku inspekciju: Izvoz mleka od januara

"Posedujemo sve dozvole za izvoz i najviše standarde u našoj industriji. Pouzdan smo partner svim našim dobavljačima i kupcima i veoma uvaženi član zajednice. Našim zaposlenima pored sigurnosti obezbeđujemo i kvalitetne uslove za rad", istakao je Nedeljković za naš portal.

Veliki problem - uvozno mleko

S druge strane, vest o gašenju hrvatske mlekare pogodila je njihove proizvođače, koji ističu neuređenost tržišta, kao i da treba podsticati svoj proizvod umesto uvoznog. Kako kaže direktor privrednog-interesnog udruženja "Croatiastočar" Branko Bobetić, kupovna moć u Hrvatskoj je za 40 odsto manja od EU proseka, konkurencija je nelojalna, a cene uvoznih mleka su damping.

"Zato ne čudi da se građani često odlučuju za jeftinije, ali strano mleko, ali na tome treba raditi. Čitava Evropa, posebno sada u pandemijskoj krizi, upućuje potrošače na svoje proizvode. Pre toga treba urediti tržište", naglašava Bobetić.

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

Podsetimo, srpski proizvođači su se više puta tokom prethodnih godina nalazili na 'udaru' uvoznih proizvoda, pa i mleka, koji su obarale cenu domaćim.

Korona nije poremetila otkup

Ove godine, zdravstvena kriza uslovila je ekonomsku i pogodila i agrarni sektor u Srbiji, a najpre male proizvođače, kada su mnoge mlekare drastično obarale cenu mleka. Pitali smo kragujevačku kompaniju Meggle, kako je teklo njihovo poslovanje s početka krize?

"Poslovali smo u izmenjenim uslovima i pod rigoroznim merama zaštite kako bismo obezbedili sigurnost u poslovanju, koje je bilo izazovno po više aspekata kako poslovnih tako i zdravstvenih. Izvoz je bio jako otežan i smanjen, a Horeca prodaje gotovo da nije bilo. Bez obzira, uspeli smo da održimo pozitivan smer poslovanja. Po preporukama i kao pouzdan partner nismo smanjivali ni otkupne cene koje su dogovorene ni količine. Pomagali smo i preuzimali viškove manjih mlekara sve vreme njihove nemogućnosti za rad", kaže direktor srpske mlekare.

U planu ove kompanije je priprema novih proizvoda, kao i dalje ulaganje u proizvodnju po pitanju kapaciteta, kvaliteta, ali i najmodernije opreme.


Tagovi

Kompanija Meggle Meggle Srbija Meggle Hrvatska Mlekara Otkup mleka Proizvodnja mlečih proizvodnja Gašenje proizvodnje Aleksandar Nedeljković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao