Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 26.07.2021. 07:30

Belarus predstavio svoj prvi traktor kojem ne treba vozač - pogledajte kako ore

Reč je o hibridnom vozilu koje štedi gorivo, a kreće se brzinom do 50 kilometara na sat.

Foto: YouTube/screenshot
  • 3.093
  • 156
  • 0

Beloruski proizvođač traktora Minks (MTW) predstavio je svoj prototip autonomnog traktora marke Belarus bez kabine kome nije potreban vozač da bi njim upravljao. Reč je o modelu A3523i koji može da se kontroliše putem daljinskog upravljača.

Opremljen je dizel-električnim (hibridnim) motorom koji ima 350 konjskih snaga i elektromehanički prenos, navodi Future farming. U dizajnu ove poljoprivredne mašine korišćen je elektromehanički kontinuirano promenljivi prenos koji je eliminisao direktnu kinematičku vezu dizel motora sa pogonskim točkovima.

To je omogućilo, pri zadatoj snazi, da ostvari brzinu i obrtni moment u načinu maksimalne efikasnosti goriva. Kao rezultat, njegova potrošnja tokom poljoprivrednih operacija smanjuje se za sedam odsto, a u toku transportnih operacija i do 12 procenata u poređenju sa sličnim traktorima sa mehaničkim prenosom. Pri tom, nivo emisije štetnih gasova smanjen je za 10 puta.

Umesto vozača, novi prototip ima pametan sistem upravljanja koji za to koristi kamere, senzore i GPS sistem. Oni mu omogućavaju da samostalno radi, ali i sprečava sudare. Takođe ako ostane bez goriva ovaj traktor sam će doći do rezervoara u kojem je gorivo. Tokom rada na polju postiže brzinu od 15 kilometara na sat dok se putem kreće brzinom od 50 km/h. 

Pogledajte kako izgleda njegov rad sa plugom od osam brazdi: 


Tagovi

Belarus Autonomni traktor A3523i Hibrid


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić