Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljočuvarska služba
  • 15.01.2018. 10:00

Bela Crkva: Odlični rezultati poljočuvara

Za samo dve godine postojanja, Poljočuvarska služba u Beloj Crkvi uspela je da dovede u red 14 sela na teritoriji te opštine. Oni svakodnevno obilaze svoj rejon, a nekoliko stotina krivičnih i preko 1.500 prekršajnih prijava, smanjenje broja poljskih požada i krađa šume, svedoče o tome da poljočuvari odgovorno obavljaju svoju dužnost.

Foto: Jasna Cizler / Flickr
  • 736
  • 31
  • 0

Iako u opštini Bela Crkva, poljočuvarska služba radi tek oko dve godine, ona je za kratko vreme uspela da uđe u sam vrh poljočuvarskih službi u Vojvodini. Kako prenosi Dnevnik, dokaz za to je čak 2.000 službenih beleški, kao i smanjenje broja požara na teritoriji te južnobanatske.

Belocrkvanski poljočuvari tvrde da im na početku rada uopšte nije bilo lako, ali su ipak uspeli da podignu svest građana o tome da zakoni važe za sve i da moraju da se poštuju.

Poljočuvari dnevno pešače i po 20 km

Četrnaestoro zaposlenih u toj poljočuvarskoj službi, su za samo dve godine postojanja uspeli da dovedu u red 14 sela na teritoriji Bele Crkve, koja se prostiru na površini od čak 37.000 hektara. Obilazeći svoj rejon, oni peške, svakodnevno, pređu i po 20 kilometara. Nekoliko stotina krivičnih i preko 1.500 prekršajnih prijava svedoči o tome da poljočuvari odgovorno obavljaju svoju dužnost. Prema njihovim rečima najponosniji su na to što su uspeli se izbore sa požarima, koji su glavni problem sa kojim se suočavaju u vreme vršidbe ratarskih kultura.

Sprečavanje poljskih požara i krađe drva

Koordinator poljočuvarske službe Opštine Bela Crkva, Saša Borisov, objašnjava da se u prvoj godini njihovog rada, u vreme vršidbe žita, dnevno događalo i po 10 poljskih požara. Sledeće godine broj požara je prepolovljen, a 2017. godine ih nije ni bilo. Borisov naglašava da je mnogo problema bilo kada je reč o nezakonitoj seči i krađi ogrevnog drveta. Međutim, njihovim delovanjem i to je svedeno na minimum, uz povremene sukobe sa komšijama, pa čak i rođacima.

Ima otpora, ali Zakon važi za sve

Poljočuvar Miroljub Radulov ističe da je na početku bilo konflikta i teških otpora, ali su meštani u međuvremenu shvataju da Zakon mora da se poštuje. Njegov kolega Dušan Paunković, zadužen za područje Banatske Palanke dodaje da su poljočuvari otkrivali građane koji su bacali smeće na divlje deponije i to po računima i drugim papirima. Rezultat takvih akcija je da ljudi više ne bacaju smeće uokolo, već opominju i prijavljuju sugrađane koji to čine, a sopstveno smeće odnose ne za to predviđeno mesto i tamo ga spaljuju.

Podrška poljočuvara veoma važna

Poljočuvari u Beloj Crkvi obećavaju da će i ubuduće odgovorno obavljati svoj posao, mada veruju da će prekršaja u 2018. godini biti manje. Na kraju treba kazati i to da, prema rečima opštinske kumunalne inspekcije i čuvarske službe PIO Karaš-Nera, podrška i posao koji rade poljočuvari su izuzetno značajni i za njihov rad.

Foto: Jasna Cizler / Flickr


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Bela Crkva Poljočuvari Poljočuvarska služba Banat Vojvodina PIO Karaš-Nera Banatska Palanka Saša Borisov Miroljub Radulov Dušan Paunković Agroklub Požari Seča šume Krađa drva Bacanje smeća


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.