Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Werner Bauman
  • 24.05.2016. 10:00

Bayer pregovara o preuzimanju Monsanta

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija Bayer ponudila je 62 milijarde dolara za preuzimanje najvećeg svetskog proizvođača genetski modifikovanog semena Monsanta.

  • 686
  • 33
  • 0

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija Bayer ponudila je 62 milijarde dolara za preuzimanje najvećeg svetskog proizvođača genetski modifikovanog semena Monsanta, saopštio je menadžment kompanije.

Preuzimanje Monsanta stvorilo bi ogromnu kompaniju za proizvodnju GMO semena i hemikalija za poljoprivredu sa jakim prisustvom u SAD, Evropi i Aziji. Spajanje Bayera i Monsanta ojačalo bi njhovu lidersku poziciju na tržištu. Nemačka kompanija, specijalizovana za farmaceutske proizvode i poljoprivredu, ponudila je 122 dolara po deonici američke kompanije.

Zvaničnici nemačkog koncerna sastali su se prošle nedelje sa svojim američkim kolegama kako bi razgovarali o spajanju dva giganta za proizvodnju GMO ratarskog semena. Bayer je saopštio da planira da finansira kupovinu kombinacijom duga i kapitala, kao i da je spreman da odmah stupi u pregovore i brzo okonča transakciju. "Monsanto savršeno odgovara našem agrobiznisu", poručio je direktor nemačke kompanije Werner Bauman u video poruci objavljenoj na sajtu kompanije.

Monsanto ima oko 20.000 zaposlenih i proizvodi GMO seme voća, povrća i drugih useva, uključujući kukuruz, soju, pamuk i spornu vrstu herbicita "roundap".

Bayer, čije je sedište u Leverkuzenu, zapošljava 117.000 ljudi širom sveta. Procenjuje se da je njegova tržišna vrednost oko 85 milijardi evra.

Foto:bayer.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Bayer Monsanto Werner Bauman GMO seme Agrobiznis