Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača
  • 05.06.2017. 10:00

"Baš iz Srbije" - za lakši plasman proizvoda

Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Baš iz Srbije" postoji od decembra prošle godine i trenutno broji preko 400 članova. Cilj je poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i plasman gotovih domaćih proizvoda.

Foto: Mirjana Stepić
  • 1.139
  • 56
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača i pravnih lica "Baš iz Srbije" osnovano je kako bi se poboljšala poljoprivredna proizvodnja, kao i plasman gotovih domaćih proizvoda.

Ideja je i da se unapredi način poljoprivredne proizvodnje i edukacija poljoprivrednih proizvođača, ali i da bi visok nivo kvalitetnih i zdravih proizvoda našao najbolji put do potrošača.

Podrška organskoj proizodnji

Udruženje je osnovano sa ciljem kako bi se najpre dala podrška srpskom seljaku i proizvodnji organskih i zdravih proizvoda, koji potiču iz Srbije, i kako bi ti proizvodi našli put do prave srpske trpeze. Na konferenciji za medije predstavili su se članovi udruženja, i poljoprivredni proizvođači, a ispred udruženja, medijima, i građanima obratila se Tijana Vuković:

"Želimo da svaki proizvođač, bio mali, veliki, bilo to malo gazdinstvo, domaćinstvo, proizvodnja, ima priliku da plasira svoj proizvod u srcu Beograda. Plan je da se širimo i u više gradova Srbije. Želimo da naučimo mlade domaćice, majke da znaju da prepoznaju šta je domaće jaje, šta je organska jagoda i proizvod napravljen baš u Srbiji. Ovo udruženje trenutno broji preko 480 članova i jedno je od najvećih. Želimo da pružimo šansu proizvođačima da ponude svoju robu, da iz Srbije izvezemo ono najbolje i predstavimo našu zemlju onakvom kakva jeste - poljoprivredna zemlja".

U prostorijama udruženja na Slaviji postavljeni su štandovi, na kojima će biti prezentovani proizvodi članova udruženja, a sam prostor, kao i izložbeni deo, biće u budućnosti dostupni svim poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije, kako bi plasirali svoje proizvode.

Kafa od cvekle, čili sos i organske jagode

Dragan Nedeljković, jedan od osnivača udruženja, i poljoprivredni proizvođač, istakao je da je udruženje nastalo pre pet meseci okupljanjem manjih poljopprivrednih proizvođača na sajmovima etno hrane širom Srbije:

"Udruženje je krenulo sa radom, krajem decembra. Samo osnivanje bio je mukotrpan posao, jer mali proizvođači nemaju poverenja u ono što se trenutno dešava. Ranije su mnogo puta bili prevareni, međutim, broj članova kod nas je iz dana u dan rastao. Tako danas u našem udruženju imamo proizvođača surogata kafe, koji je proizveo kafu od cvekle, bez kofeina i koja je prošla sve analize, koje su bile kod nas i u inostranstvu.To je proizvod koji ostaje u Srbiji. Trenutno imamo 72 izlagača, ali nam je cilj da se ovakva udruženja nađu širom Srbije".

Izložbeni prostor bio je mali za sve zainteresovane predstavnike medija i građane, koji su juče želeli da prisustvuju otvaranju i zvaničnom predstavljanju. Tako su na samim štandovima mogli da se probaju najkvalitniji med, svrljiški sir sa sremušom, kobasice, kulen, trešnje, organsko povrće, ali i čili začine, i kafu sa cveklom iz Vršca, Svrljiga, Uba, Soko Banje, Vranja.

Podstrek za proizvođače

Koliko je ovo udruženje podstaklo male poljoprivredne proizvođače i dalo podstek proizvođačima iz cele Srbije, istakla je Jelena Miković, dipl.ing iz Soko Banje, jedna od izlagača, koja se bavi prirodnom kozmetikom. Ona veruje da je ovo pravi način, kako za prezentaciju proizvoda, tako i za dobru, kvalitetnu i zdravu proizvodnju:

Jelena Miković

"Na jednom od etno sajmova ostvarili smo kontakt sa ljudima iz udruženja i tako ostvarili saradnju. To nam dosta pomaže, jer smo u plasmanu naših proizvoda još uvek na lokalnom nivou u Soko Banji, gde imamo izložene štandove u toku turističke sezone. Tokom letnje sezone imamo posla, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a kasnije svoje proizvode distribuiramo po preporuci".

Objasnila je i da je očevo pčelarenje bilo inicijalna kapisla proizvodnje, odnosno vosak, med i propolis. Danas proizvode paletu prirodne kozmetike i ručno rađenih proizvoda. Jedini konzervans koji se koristi je vosak, koji ima rok trajanja samo šest meseci. Sve su isključivo sertifikovani prirodni proizvodi.

Foto: Mirjana Stepić


Foto prilog


Tagovi

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Baš iz Srbije Poljoprivreda Proizvodnja Gazdinstva Beograd Svrljig Vranje Soko Banja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.