Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Struja
  • 28.10.2021. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Bandere obrasle rastinjem, meštani valjevskih sela i dalje bez struje

Prvi jesenji dani i kišno vreme, ponovo su doneli nevolje sa čestim prekidima u snabdevanju strujom meštana valjevskih sela.

Foto: Sanja Dovečer
  • 208
  • 38
  • 0

Bliži se rok za završetak radova na rekonstrukciji dalekovodnog pravca koji je valjevska Elektrodistribucija najavila do kada bi trebalo da se poboljša snabdevanje strujom brojnih sela, ali su meštani i dalje suočeni sa čestim nestancima električne energije, čak i po nekoliko puta u sat vremena.

"Kada smo najavili proteste letos, sazvali su hitan sastanak krajem jula i izneli predlog šta će da se radi i koji su rokovi. Meštani su prevareni, jer se totalno odstupilo od onog što je rečeno da će se raditi i radilo se tamo gde su oni hteli i kako su oni hteli, a ne onako kako bi to bilo trajno rešenje za sva sela", kaže meštanin sela Tupanci i organizator protesta Živan Marković.

Provodnici stari i po pola veka i dalje nisu zamenjeni

I dok u EDS tvrde da su zamenjeni svi izolatori na dalekovodu DV 35 kV Valjevo 2 - Valjevska Kamenica, na 84 stubna mesta, da je izvršena seča rastinja na dalekovodu Stave kroz sela Pričević, Beomužević, Tupanci, Majinović, Gornja Bukovica, Bobova i Stave, kao i kroz Belo Polje, Zlatarić, Donju Bukovicu, Suvodanje, Straninu Reku, kao i kroz Sitarice, Marković kaže da kompletan planiran raskres ni nakon tri meseca nije završen.

Iz EPS-a tvrde jedno, ali se drugo vidi na delu

EDS je u međuvremenu rekonstruisala dalekovod za Stave, što je podrazumevalo zamenu stubova, izolatora i zamenu provodnika, uz lociranje trase dalekovoda pored puta kako bi se lakše obavljalo njegovo održavanje. 

"Nije se radilo od Pričevića ka Stavama, već obrnuto od kraja dalekovoda od Stava ka Pričeviću, takođe na tom delu gde su predvideli izmeštanje zbog poplava, nije izmeštana samo ta deonica, već kompletan dalekovod od zaseoka Đurići u Mainoviću do Stava. Što se tiče deonice od Pričevića ka Mainoviću koja ide kroz mnogo gore predele od ovih oko Stava koje su izmestili, tu bukvalno ništa od obećanog što je planom bilo predviđeno nisu uradili", tvrdi Marković i dodaje da ni jedno polje nije izmešteno sem što su uradili raskres, a ostali su stari provodnici sa kojih se napaja preko 50 trafostanica.

Bandere na "svakom koraku"

I na teritoriji Kamenice, Osladića i Miličinice je samo raskres rađen i to na vidnim mestima. Marković naglašava i da se nemilice trošio materijal i oprema oko Stava gde kvarova gotovo nije ni bilo.

"Postavljeno je preko 200 novih stubova i celom dužinom od Mainovića do Stava izolovani snop provodnik. Takođe je urađen nov dalekovod iz pravca Vragočanice ka Stavama kao neko dvostrano napajanje pošto se Vragočanica snabdeva strujom iz Kamenice. Takođe, novcem koji je namenjen isključivo za rekonstrukciju dalekovoda pojedincima je rađena i niskonaponaponska mreža i tako su samo umirili malo taj narod oko Stava da prestane se buniti."

Pojedincima je rađena i niskonaponaponska mreža

"Treba da se zna da radovi na Stavama ništa ne znače za potrošače, pošto do Mainovića odakle počinje taj novi dalekovod ka Stavama, napon nema šta da dovede pošto je ispred te deonice sve u potpunom raspadu i staro 70 godima", objašnjava Marković.

Poziv nadležnima da provere urađeno

Naš sagovornik dalje dodaje da se sve može videti i na slikama, a objašnjenje i slike je prosledio svim nadležnim institucijama uključujući i kabinet presednika države.

"Biće prosleđeno svim medijima koji to budu želeli da objave, da vidi Srbija i šire kako se završavaju poslovi i da li su bili u interesu građana i za šta je država izdvojila novac. Očekujem od nadležnih da se svi učesnici zakonski procesuiraju, a da stručni ljudi izađu i vide šta i kako se to radilo", kaže i predlaže smenu svih odgovornih na čelu sa nadzornim organom.


Foto prilog


Tagovi

Snabdevanje strujom Dalekovod EDS Valjevska sela Živan Marković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao