Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna zaštita
  • 12.07.2021. 07:30

Autonomnim robotom žele da smanje upotrebu pesticida u uzgoju šećerne repe

Sprovode se prvi eksperimenti u kojima istraživači ispituju robot FD20 i novu aplikaciju za preciznu primenu sredstava za zaštitu bilja u uzgoju šećerne repe.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 100
  • 6
  • 0

Cilj poljoprivredne proizvodnje u budućnosti je smanjiti upotrebu pesticida na najmanju moguću meru i to korišćenjem visoko automatizovanih robota. Odgovor na pitanje kako se šećerna repa može što efikasnije zaštititi, a da se hemijska sredstva ne moraju koristiti preko cele površine, pokušava da pronađe kompanija "Südzucker AG" svojim testnim projektom u saradnji sa poljoprivrednom kompanijom "Amazone" i danskim proizvođačem poljskih robota "FarmDroid".

Upotrebu hemijskih sredstava žele da smanje koristeći setveni robot FD20 i posebnu metodu prskanja, navodi TopAgrar. Trenutno se prvi eksperimenti izvode na farmi u Kiršgartšausenu u blizini nemačkog grada Manhajma. Inače, ovaj se robot već koristi u ekološkoj proizvodnji šećerne repe, ali i drugih useva i to za setvu te mehaničku kontrolu korova. On precizno seje pomoću GPS sistema pa beleži tačan položaj budućih biljaka i zatim se toga drži prilikom uklanjanja korova u redovima. 

Ali, teško je ukloniti sve neželjene biljke bez dodirivanja useva i upravo radi toga Amazone koristi podatke FarmDroida o njenom položaju. Na toj je osnovi razvijen inovativan sistem prskanja koji omogućuje preciznu primenu herbicida kako bi se smanjilo njihovo korišćenje. Trenutno ga Südzucker testira na poljima, a koordinator istraživanja dr Peter Riser rekao je da su prvi rezultati vrlo obećavajući i pokazuju potencijal smanjenja sredstava za zaštitu. Međutim, moraju da pokažu može li takav način pratiti uobičajene tretmane.

"Uzgoj šećerne repe se suočava sa velikim izazovima zbog ograničenja pesticida, širenja bolesti i štetočina", izjavio je Stefan Kifer, upravnik odeljenja za inovacije u Amazone-u. Dodao je da žele da poljoprivredu učine ekološki prihvatljivijom.

"Stoga je FarmDroid bio idealan izbor kako bi svoju tehnologiju predstavili na terenu i učili jedni od drugih", zaključio je.

Izvršni direktor FarmDroida, Rene Jorgensen rekao je da njihov robot smanjuje troškove setve i brige o biljkama.

"Bilo nam je važno da izumemo održivu odnosno azotno neutralnu alternativu komercijalnim mašinama", napomenuo je zaključivši da su to uspeli sa FD20 koji je na solarni pogon, lagan te potpuno automatizovan.

Pogledajte kako to izgleda u polju:


Tagovi

FarmDroid Precizna primena Pesticidi FD20 Uzgoj šećerne repe Robot


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)