Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj šuma
  • 26.04.2019. 11:00

Apel Ministarstva poljoprivrede: Sačuvajmo šume tokom praznika

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu apeluje na građane da se prilikom odlaska u prirodu tokom prvomajskih praznika odgovorno ponašaju, odnosno da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena, kao i da ukoliko uoče požar odmah obaveste MUP na broj 193, odnosno najbližu šumsku upravu.

Foto: Verica Matić
  • 58
  • 1
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, apeluje na odgovorno ponašanje građana tokom predstojećih praznika, prilikom odlaska u prirodu. Ovo konkretno znači da ne bi trebalo da se pale vatre u prirodi, na otvorenom prostoru, naročito ako željena mesta nisu predviđena za tako nešto niti su dovoljno bezbedna za ljude.

U predstojećim danima najavljuju se visoke temperature, takođe ovaj period sada poklapa se i sa intezivnim poljoprivrednim radovima, što sve pogoduje nastanku šumskih požara.

Zaštiti šume preventivnim delovanjem

Prema statisitčkim podacima, uzrok požara u prirodi u 98% je ljudski faktor, preciznije rečeno, nepažnja, nemar ili jednostavno i namerno paljenje vatre, navode u Upravi za šume, u Ministarstvu.

Namera je da se spreče pojave šumskih požara ili bar da se pravovremeno reaguje, kako bi se preventivno zaštitile šume. Iz Ministrastva apeluju da se ne pali vatra prilikom obavljanja poljoprivrednih poslova, odnosno, ovo se odnosi na paljenja suve trave ili žetvenih ostataka, niskog rastinja ili smeća na otvorenom polju.

EUROSTAT: 43% EU pokriveno šumama, Srbija srednje šumovita

"Takođe, ukazujemo da seča stabala, koja nisu obeležena ili označena, nije u skladu sa planskim dokumentima upravljanja šumama pa samim tim i nezakonita je, odnosno, kažnjiva", navedeno je u saopštenju Uprave za šume.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zaštita šuma Ministarstvo poljoprivrede Šumski požar Seča stabala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.