Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 13.10.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Analiza zemljišta daće najbolje preporuke o đubrenju

Dobro je poznato da su i višak i manjak đubriva u zemljištu nepovoljni po gajeni usev, a hemijskom analizom se dobijaju podaci o pH vrednosti, zatim sadržaju kalcijum-karbonata, sadržaju humusa, ukupnog azota, lakopristupačnog fosfora i lakopristupačnog kalijuma, kaže Snežana Mušicki iz laboratorije PSS Ruma.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 217
  • 11
  • 0

Šestu godinu za redom Opština Ruma finansira analizu osnovne plodnosti zemljišta. I ove godine besplatno će biti urađeno više od 2.000 uzoraka čiji vlasnici imaju zemljište na području te sremske opštine. Zainteresovani poljopoprivrednici i kombinati iz drugih sredina za analizu zemljišta moraju da izdvoje 2.000 dinara po uzorku.

I ove godine analizu finansira lokalna samouprava iz opštinskog budžeta.

Besplatnom analizom zemljišta do boljih prinosa

"Kao i svake godine u ovo vreme u našoj laboratoriji je gužva jer poljoprivrednici žele da uzorkuju svoje zemljište. Dobro je da su shvatili važnost analize zemljišta, ali i preporuka koje dobijaju od mojih kolega, a koje se odnose na unos mineralnih đubriva"Snežana Mušicki iz laboratorije PSS Ruma.

"U početku nismo verovali rezultatima, a sad..."

Jedan od poljoprivrednika koji redovno radi analizu zemljišta je i Jova Matić iz Vognja.

"Analiza zemljišta je obavezna. Pored toga što zemljištu dajem samo ono što je potrebno, a na osnovu preporuka iz Poljoprivredne stručne službe, mogu i da uštedim. Dobro je što smo prevazišli onu 'odokativnu' metodu unosa mineralnih đubriva kada smo ga nekontrolisano bacali po našim njivama. Na početku sećam se kada je analiza počela nismo baš svi verovali dobijenim preporukama. Morali smo bar malo da odstupimo, što sam i ja činio. Međutim, sada se striktno pridržavam svega onoga što kaže struka", kaže Matić i dodaje da se pored analize zemljišta konsultuje sa stručnjacima rumske poljoprivredne stručne službe svakodnevno.

Poljoprivrednici su analizom zemljišta prevazišli odokativnu metodu unosa đubriva

"Oni su tu da reše svaku nedoumicu nas poljoprivrednika."

Sa jedne pacele tri uzorka

Analiza omogućava da zemljištu damo baš ono što mu nedostaje, odnosno da efikasno primenjujemo mineralna đubriva.

"Dobro je poznato da su i višak i manjak đubriva u zemljištu nepovoljni po gajeni usev, a hemijskom analizom se dobijaju podaci o pH vrednosti, zatim sadržaju kalcijum-karbonata, sadržaju humusa (u procentima), sadržaju ukupnog azota, lakopristupačnog fosfora i lakopristupačnog kalijuma", kaže Mušicki.

Analizom se otkriva sadržaj humusa u zemljištu, njegova pH vrednost i drugo.

Veoma je važno i uzimanje uzoraka zemljišta koje se donosi na analizu. Naši poljoprivrednici sada već dobro znaju da se sa jedne parcele uzima više pojedinačnih uzoraka od kojih se formira samo jedan i on se donosi na analizu. Ono što je takođe važno je da se preporuke poljoprivrednih stručnjaka nakon analize moraju poštovati.

Analiza bar na pet godina

Kada se sa analizom počelo mnogi poljoprivrednici su olako shvatali preporuke koje su dobijali i nisu ih se striktno pridržavali. Međutim, sada je situacija sasvim drugačija. I sami poljoprivrednici, ali i stručnjaci kažu da se saveti sada poštuju, jer uzaludno bacanje mineralnih đubriva po sadašnjim cenama nije isplativo.

Besplatna analiza zemljišta u sremskim opštinama

Ovakve uzorke poljoprivrednici iz rumske opštine mogu da donose na analizu do 20. decembra, a očekuje se da će kao i predhodnih godina i ovogodišnja kvota od 2.200 uzoraka bude popunjena. Podsetimo i na to da je preporuka da se hemijska analiza zemljišta radi bar na pet godina, kako bi moglo da se planira đubrenje u narednom periodu, a na osnovu promene sadržaja organskih materija i hranljivih elemenata u zemljištu.


Foto prilog


Tagovi

Analiza zemljišta Preporuka Đubrenje Mineralno Đubrivo Besplatno Jova Matić Sadržaj humusa Ruma Uzorci Snežana Mušicki


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".