Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Albanska poljoprivreda
  • 11.01.2023. 18:00

Albanski izvoz poljoprivrednih proizvoda dostigao rekord - imaju još potencijala

U poređenju s 2021. izvoz se količinski povećao za 15,6 odsto, a vrednosno za 18,1 odsto. Jedan proizvod prodaju ispod cene.

Foto: Depositphotos/Photoallel
  • 95
  • 41
  • 0

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Albanije u Evropsku uniju i regiju Balkana tokom 2022. porastao je na više od 473 miliona evra, što je najveća vrednost ikada, izjavila je ministarka poljoprivrede Frida Krifca.

U poređenju s 2021. taj se izvoz količinski povećao za 15,6 odsto, a vrednosno za 18,1 odsto, pokazuju podaci Ministarstva. Razlog je ulaganje u lance snabdevanja i sabirna skladišta, piše Euractiv. Takođe, ovome je doprinela i povećana proizvodnja, kao i izvoz zelenog povrća.

"Prema statistici, najveći rast ostvaren je u okruzima s najintenzivnijom poljoprivredom u zemlji, kao što su Berat, Lušnje, Fier i Divjake, gde je u jednoj sezoni bilo dve berbe. Među glavnim izvoznim proizvodima su plasteničko povrće, paradajz, krastavac, paprika, kupus, luk, praziluk i drugo", kazala je Krifca.

Ministarstvo navodi kako se albanski proizvodi izvoze u najmanje 78 zemalja sveta.

Prilika za razvoj

Prema izveštaju Svetske banke za 2022., tamošnji agrarni sektor pun je potencijala, ali se bori s rastućim troškovima, infrastrukturnim izazovima i neiskorišćenim mogućnostima. Priliku za razvoj naročito vide u uzgoju paradajza. Izveštaj Svetske banke je pokazao i to da Albanci značajno potcenjuju mnoge proizvode, uključujući upravo paradajz. Recimo, prodaju je za 0,48 evra po kilogramu, dok Italija izvozi isti proizvod u Veliku Britaniju po 2,3 evra po kilogramu.

Sugerišu kako bi trebalo razmisliti o prodaji svojih proizvoda na razvijenijim tržištima, poput zapadne Evrope, jer se, tvrde, mogu takmičiti prema međunarodnim standardima. 

Pored paradajza, moguće izvore prihoda vide i u ribi, orašastim plodovima, voću - posebno lubenicama i konzervisanim maslinama. 

Zato je Evropska komisija nedavno pokrenula program IPARD III na nivou EU-a, u okviru kojeg će 112 miliona evra biti uloženo u albanski poljoprivredni i ruralni razvoj.


Tagovi

Albanska poljoprivreda Izvoz Frida Krifca Albanski paradajz Dve berbe Vrednost izvoza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]