Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno veće
  • 06.09.2015. 09:00

Ako ovo nije kriza - šta jeste?

Uprkos mnogim nemirima i protestima poljoprivrednika širom Evropske unije, Fil Hogan smatra da još nema krize u tom sektoru.

  • 97
  • 5
  • 0

Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan, i dalje ne priznaje krizu poljoprivrede u zemljama Evropske unije. S druge strane on naglašava da taj sektor prolazi kroz korenite promene, ali da nema razloga za tako teške reči.

Šta je to kriza? Hogan je naglasio da je isto pitanje postavio na sednici Saveta Evrope, ali da niko nije znao odgovor. Nedavna događanja potvrđuju barem, ako ne krizu u punom smislu, a onda njen početak. Jer, šta činiti bez osnovne mlečne namirnice? Šta ako kriza počinje propadanjem govedarstva?

Kriza je teška reč?

Opstanak mlekarske proizvodnje doveden je u pitanje ukidanjem mlečnih kvota u većini evropskih zemalja. Protesti u Francuskoj izazvali su lavinu u Irskoj, Engleskoj, Belgiji, pa čak i u Švedskoj. Svuda isto, a rešenja nema.

Sve zemlje su sada pogođene globalnom hiperprodukcijom, zatvorenim ruskim tržištem i teškoćama na kineskom tržištu. Međutim, kako kaže Hogan, te nevolje su kratkoročne, ni približnog obima kao u sezoni 2008/2009. Naročito je teško novim članicama i baltičkim državama.

Prehrambena (ne)zavisnost

Nadamo se novim rešenjima, najavljuje Hogan sastanak Poljoprivrednog veća, 7. septembra ove godine. "Bio sam u kontaktu s mnogim ministrima, a sastajem se s irskim, austrijskim, nemačkim i britanskim ministrom poljoprivrede", najavio je on. Tako će se najbolje videti problemi pojedinih zemalja. Hogan je optimističan u vezi s budućnošću mlečnog sektora ukazujući na rastuću srednju klasu Kine i navodeći kako bi Evropa trebala to da iskoristi.

Uništavanjem temelja prehrambenog lanca direktno se narušava prehrambena nezavisnost Evropske unije. A šta onda? Sudeći prema razvoju događaja i TTIP-a, sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU, možda je sledeće što evropljane čeka na stolovima i američko mleko. Ali to nije kriza, je li?


Tagovi

Francuska Kina Mlečne kvote Kriza Irska Švedska Belgija TTIP Rusko tržište Engleska Fil Hogan Hiperprodukcija Poljoprivredno veće


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."