Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica nagrade
  • 14.02.2022. 15:00

Agritechnica 2022: Deset nominovanih vizionarskih rešenja u poljoprivredi

Cilj nagrade "DLG-Agrifuture Concept Winner" je da se predstave pionirske ideje koje vode put budućoj globalnoj proizvodnji useva, a fokusira se na tehničke mogućnosti u narednih pet do deset godina.

Foto: Depositphotos/stocktributor (ilustracija)
  • 110
  • 29
  • 0

U sklopu vodeće svetske izložbe poljoprivrednih strojeva Agritechnica 2022 Nemačko poljoprivredno društvo (DLG) će 15. februara 2022. godine po prvi put dodeliti nagradu "DLG-Agrifuture Concept Winner" za pionirska dostignuća i vizije za budućnost u poljoprivrednoj tehnologiji.

Cilj ove nagrade je predstaviti ne samo proizvode koji su danas dostupni na tržištu, već i pionirske ideje koje vode put budućoj globalnoj proizvodnji useva, naglašavaju organizatori.

Nova nagrada se fokusira na tehničke mogućnosti u narednih pet do deset godina i istražuje realne šanse za njihovu implementaciju. Stoga je DLG objavio uži izbor od deset nominovanih inovacija, a pet koncepata će u drugom krugu odabrati nezavisni žiri kojeg čine međunarodni stručnjaci imenovani od strane ove organizacije.

Važna je praktična primena

Kako ističu, ne dovode sve ideje i koncepti do gotovog proizvoda. U nekim slučajevima tehnički ili pravni faktori otežavaju njihov ulazak na tržište. Ali, mnogi od njih su inspirativni te mogu podstaknuti druge poljoprivrednike i inženjere da razmišljaju na nove načine. 

Kriterijum odabira za nagradu uključuju faktore kao što su inovativni karakter, ali i praktična primena na više poljoprivrednih regija te realna usklađenost s ciljevima održivog razvoja koje je postavio UN. Osim toga, bitni su i kriterijumi zaštite klime i zemljišta, očuvanje vodnih resursa, bioraznovrsnosti i drugo.

Automatizovani sistem branja voća

Mašine za berbu voća koju predstavlja "Tevel Aerobotics Technologies", i u koje je uložila Kubota, koriste inovativnu kombinaciju povezanih dronova i odgovarajućih rešenja za logistiku. Dronovi su podešeni tako da se neutrališe delovanje vetra što im omogućuje siguran i efikasan rad u većini vremenskih prilika. Oni detektuju i ocenjuju pojedinačne plodove u realnom vremenu, omogućavajući prethodno sortiranje i selektivnu berbu.

Dronovi obavljaju berbu

Predviđeni su različiti nivoi automatizacije, od jednostavnog "navigacionog sistema" za vozača traktora koji transportuje kante do potpuno autonomnog transporta koji postavlja prazne kante i prikuplja pune. Koncept se može integrisati u postojeće operacije berbe i radne procese.

Bosch Off-Highway Vision sistem

U Bosch Off-Highway Vision sistemu podaci koje sakupljaju različite kamere, radari i ultrazvučni senzori na terenu agregiraju se na centralnom displeju i prikazuju u video stream sistemu. Inteligentna kombinacija omogućava proizvođačima mašina da naprave bržu izradu prototipa.

Komunikacija među radnim mašinama

Pred komunikaciju između radnih mašina postavljaju se brojni izazovi. Zajednička mapa pokrivenosti koju je osmislilo AEF - Agricultural Industry Electronics Foundation e.V., predstavlja proširenje funkcionalnosti "kontrole sekcija" unutar ISOBUS standarda kako bi se uključilo rešenje za više mašina u mešovitim voznim parkovima za zajednički rad na terenu.

Povezivanje mašina

To će omogućiti da nekolilo mašina može raditi zajedno na jednom polju pomoću razmene linija za navođenje i granica polja.

Koncept transparentnosti

Koncept "Connected Protein" kojeg predstavlja CNH Industrial Germany GmbH - New Holland, nudi svakoj strani u lancu vrednosti, od proizvođača do trgovaca i kupaca, potpunu transparentnost tokom celog ciklusa rasta useva. Agronomski podaci iz uzgoja se prikupljaju centralno, a posle berbe se može napraviti kompletan izveštaj.

Kontrolisani uzgoj u redovima

Koncept "kontrolisanog uzgoja u redovima" je nova ratarska metoda uzgoja sa ujednačenim širinama redova koja nudi optimizaciju prinosa uz manju upotrebu đubriva i pesticida. Mogućnost uvođenja prateće sadnje između redova glavnog useva povećava vrednost poljoprivrednog ekosistema, na primer, smanjenjem isparavanja vode i erozije. Osmislili su ga Amazonenwerke H. Dreyer SE & Co. KG u saradnji s AGRAVIS Raiffeisen AG i Schmotzer Hacktechnik GmbH. 

H2- Agrar projekat

Projekat kojeg predstavlja AGCO Fendt GmbH ima za cilj da identifikuje potencijal i perspektive upotrebe vodonika u poljoprivredi što pruža alternativni koncept mobilnosti.

Alternativni koncept mobilnosti

Osim toga, pokazuje kako se poljoprivreda sa odgovarajućom vodoničnom infrastrukturom može integrisati u celokupni sistem snabdevanja vodonikom i "sektorskog spajanja".

Koncept hibridnog pogona

Steyr-ov koncept hibridnog pogona baziran je na hibridnom električnom prenosu i dizajniran je za moderne traktore visokih performansi.

Dizajniran za moderne traktore

Ima za cilj povećanje snage i nosivosti traktora. Nudi nove hibridne funkcije koje mogu značajno da poboljšaju produktivnost mašine i udobnost vozača.

Integrisano upravljanje driftom

Bayer AG Crop Science Division donosi integrisani koncept upravljanja zanošenjem prilikom primene pesticida, a ima za cilj da se smanje gubici kod tretiranja. Sistem sakuplja informacije koje se prevode u mapu primene, dok se smer i vetar snimaju na terenu u realnom vremenu.

Sistem smanjuje gubitke prilikom tretiranja pesticidima

Po potrebi se automatski aktiviraju mlaznice za raspršivanje koje smanjuju zanošenje i održavaju se tampon zone i kontrola udaljenosti. Sve aktivnosti i informacije o vremenu se beleže i čuvaju.

Automatizacija poljoprivrednih procesa

AGCO Fendt GmbH donosi i projekat inteligentne automatizacije traktorskih/kultivacionih sistema sa mogućnostima samooptimizacije zasnovane na pristupu mašinskog učenja izvedenom iz podataka na terenu. Ovim pristupom se povećava efikasnost, što znači da su potrošnja goriva i emisije smanjeni, performanse su povećane i više se površina može obrađivati za kraće vreme.

Koncept "Spot Farming"

U središtu koncepta za holistički i održiv sistem proizvodnje useva, a kojega su zajednički razvijali nemački Technische Universität (TU) Braunschweig, Johann Heinrich von Thünen Institute i Julius Kühn Institute, sama je biljka i njeno okruženje, a zasniva se na posmatranju i prikupljanju podataka. Na osnovu toga, pokušavaju se optimizovati četiri tačke: odabrati optimalne useve ili sorte za odgovarajuće uslove lokacije, poboljšati prostorne i vremenske prakse upravljanja, povećati efikasnost agrohemikalija i ojačati funkcionalne strukture u poljoprivrednom pejzažu.

Svečana dodela nagrada održaće se onlajn budući da je, kako znamo, ovogodišnja sajamaska manifestacija prolongirana na sledeću, 2023. godinu. 


Foto prilog


Tagovi

Agritechnica Nagrade Agrifuture Concept Winner DLG Vizionarske ideje Pionirski koncepti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.