Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS i COVID-19
  • 10.03.2021. 18:00

Afrička kuga svinja dovela do pandemije virusa korona?

Nakon izbijanja AKS-a u Kini, ubijen je velik broj svinja pa je snabdevenost tržišta svinjetinom bila mala, a cene previsoke. Ljudi su se okrenuli drugim vrstama mesa.

Foto: Depositphotos/sergiodv
  • 180
  • 20
  • 0

Poslednje naučno istraživanje naziva "Kako je jedna pandemija vodila drugoj: AKS, poremećaj koji doprinosi nastanku SARS-CoV2 u Vuhanu" naslućuje kako se virus COVID-19 pojavio nakon izbijanja afričke kuge svinja u Kini. 

U studiji, koja tek treba biti recenzovana, tim istraživača iz Kine i Velike Britanije ističe kako prenošenje virusa s jedne vrste domaćina na drugu zahteva usklađivanje i molekularnih i ekoloških učesnika. Opsežna istraživanja za sada pokazuju kako je slepi miš životinja sa koje je on prenesen na ljude. Ali, pitanje je - zašto baš tada jer su u tom delu sveta slepi miševi i ranije obitavali, ali i bili deo jelovnika. 

"Veliki poremećaj u kontaktu ljudi i životinja desio se 2019. godine pa je povezan sa pandemijom virusa afričke svinjske kuge koja još uvek traje", pojašnjavaju naučnici podsetivši kako je svinjetina glavni izvor mesa u kineskoj ishrani. 

Nakon izbijanja AKS-a u 2018., bolest se sve više širila te je naredne godine tamo ubijen veliki broj svinja. Snabdevenost tržišta svinjetinom je bila mala, a cene previsoke pa su se ljudi okrenuli drugoj vrsti mesa i počeli u većoj meri da konzumiraju ono koje se našlo u ponudi takozvanih mokrih pijaca. Podsetimo, nestašica je bila toliko velika da su se pojavio izveštaj da je u ruralnim delovima Kine oživela i potrošnja psećeg mesa. Ali, u Kini je uobičajeno jesti i zmije, pacove, cibetke i mnoge druge vrste. 

Tada je širom te zemlje došlo do neuobičajenih kretanja i divljih životinja i mesa, što je povećalo mogućnost kontakta sa Sarbecovirusom (vrsta virusa korona koja ima sposobnost da se prenese i na ljude, slepe miševe i određene vrste sisara, nap.a.), tvrde autori studije. 

"Ako meso više divljih životinja uđe u ljudski prehrambeni lanac, bilo da se pojedinac zarazi kroz lov ili odlaskom na pijacu, povećava se mogućnost kontakta i zaraze", izjavio je za Guardian autor studije David Robertson, profesor virusne genomike i bioinformatike sa Univerziteta u Glazgovu dodavši kako je ovo za sada hipoteza, deo slagalice koji treba uzeti u obzir u razumevanju onoga što se desilo. 

"Kao što je čest slučaj u ovakvim vrstama istraživanja, ono može da traje godinama. Iako je malo verovatno da ćemo ikada znati što se tačno desilo - čini se da SARS-CoV-2 dolazi upravo od slepih miševa ili možda druge životinjske vrste", zaključio je.  


Tagovi

Virus korona Kina Pijac Hrana Širenje Afrička svinjska kuga Meso David Robertson


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.