Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 31.03.2020. 14:00

Aerozagađenje: Zabeležen pesak u vazduhu, ali sada stanje normalno

Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti doveli su do zaključka da je dominantni doprinos ovoj pojavi bio atipičan prenos ogromne količine ovih čestica sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka.

Foto: JumpStory
  • 113
  • 4
  • 0

U Srbiji su, na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, registrovane velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Filteri od mahovine: Gradska šuma koja ima moć čišćenja zagađenog vazduha

S obzirom na do sada nezabeleženu pojavu od uspostavljanja automatskog monitoringa kvaliteta vazduha (2010. godine) tragalo se za uzrokom ove pojave. Utvrđeno je da ne postoji nijedan izvor emisija na teritoriji Srbije i u okolnim zemljama koji bi mogao da uzrokuje ovakve vrednosti koncentracija na toliko širokom području, objašnjava Agencija za zaštitu životne sredine.

U pitanju je pesak sa istoka?

Agencija ima blisku saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu iz koje proizilazi pristup The Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) Programu Evropske unije za osmatranje. Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti doveli su do zaključka da je dominantni doprinos ovoj pojavi bio atipičan prenos ogromne količine peska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka što je posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu kao i njen i zapadni-severozapadni deo.

Koje sobne biljke čiste vazduh i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače. S obzirom da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere, obrazlaže resorno ministarstvo.

Trenutno, vrednosti koncentracija suspendovanih čestica su ponovo u normalnom opsegu.


Tagovi

Pesak u vazduhu Ministarstvo zaštite životne sredine Agencija za zaštitu životne sredine Aerozagađenje Zagađenje vazduha PM čestice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D