Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdubaTec
  • 04.05.2021. 18:00

AdubaTec aplikacija izrađuje preporuke za đubrenje različitih kultura

Mobilna aplikacija AdubaTec koristi podatke o vrsti useva i zemljištu. Cilj je baza podataka sa informacijama o stanju zemljišta i praksama iz različitih regija u Brazilu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 83
  • 13
  • 0

Jedna od najvažnijih informacija u uzgoju biljaka je kako na pravi način dozirati hranljive materije. Da bi to olakšali proizvođačima, brazilska poljoprivredna istraživačka korporacija Embraba i Savezni univerzitet Recunkavo da Bahia (UFRB) osmislili su besplatnu mobilnu aplikaciju koja im može pomoći u optimizaciji primene đubriva, izveštava futurefarming.

Aplikacija AdubaTec služi za izradu i davanje preporuka đubrenja koristeći podatke o vrsti useva i zemljištu. Osim toga, poljoprivrednici treba da učitaju parametre i o sistemu uzgoja, razvojnom stadijumu biljke, vremenskim uslovima i očekivanom prinosu kao i rezultate hemijske analize zemljišta.  

Nakon toga se izrađuje plan fertilizacije koji je poljoprivrednicima dostupan u obliku PDF dokumenta. Dakle, oni iz njega mogu iščitati koliko im treba pojedine vrste hraniva kao što su azot, fosfor i kalijum. Isto tako, moguće je više saznati o kalcifikaciji zemljišta. 

Cilj je baza podataka i karta zemljišta

Softver je već programiran za izdavanje preporuka fertilizacije za useve poput manioke i raznih voćnih kultura kao što su: ananas, aserola, banana, pomorandža, mandarina, limun, papaja, mango i marakuja. Osim toga, uzgajivači mogu sami dodavati i druge kulture.

Prema Lućianu Pontesu, analitičaru "Embrapa Cassave and Fruit", ovom aplikacijom korisnicima - uzgajivačima i agronomima pruža se određeni stepen nezavisnosti u stvaranju proračuna optimalnog đubrenja.

"Cilj je napraviti veliku bazu podataka sa informacijama o stanju zemljišta i praksama iz različitih regija u Brazilu. Svrha AdubaTec-a je stvaranja karte zemljišta u celoj državi", zaključio je.


Tagovi

AdubaTec Mobilna aplikacija Preporuke Đubrenje Brazil


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.