Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer Hi-Bred SRB
  • 16.09.2016. 11:00

20 godina Pioneer-a u Srbiji i 90 u svetu!

Pioneer je osnovan daleke 1926. godine, a njen osnivač bio je Henri Valas koji, osim što je bio inovator i prvi koji je napravio hibridni kukuruz, u jednom periodu svog života bio i potpredsednik SAD-a.

Foto: Delta agrar
  • 1.335
  • 69
  • 0

Juče je održan centralni Dan polja i proslava 20 godina kompanije Pioneer Hi-Bred SRB u Srbiji i 90 godina Pioneera u svetu, na imanju kompanije Delta agrar "Napredak" u Staroj Pazovi. Prisutnima se obratio gospodin Siniša Đurić direktor Pioneer Hi-Bred SRB i zahvalio se partneru kompaniji Delta Holding na čelu sa predsednikom kompanije Miroslavom Miškovićem, predstavnicima Američke ambasade, Ministarstva poljoprivrede, predstavnicima medija.

Razvoj Pioneer-a od početka do danas

Na početku obraćanja Siniša Đurić se osvrnuo na kratak istorijat kompanije Dupont Pioneer u svetu i u Srbiji: "Pioneer je osnovan daleke 1926. godine a njen osnivač bio je Henri Valas koji, osim što je bio inovator i prvi koji je napravio hibridni kukuruz, u jednom periodu svog života bio i potpredsenik SAD-a. Pioneer 1996. godine osniva predstavništvo za Srbiju sa jednim zaposlenim u cilju implementacije novih tehnologija i proizvoda. Od te godine pa do današnjeg dana Dupont Pioneer se transformisao iz forme stranog predstavništva u domaću kompaniju koja trenutno zapošljava 16 ljudi, sa mrežom saradnika na terenu kroz agronomski servis koji čini trenutno 43 agronoma/promotera, sa tendencijom rasta svake godine."

Kroz Pioneer-ov prodajni portfolio prošlo je više od 50 hibrida kukuruza i 14 hibrida suncokreta. Pored ova dva najznačajnija proizvoda u svom prodajnom portfoliju ima i hibride uljane repice kao i mikrobiološke preparate namenjene za stočarstvo.

Liderska pozicija na tržištu semena kukuruza

Od 2011. godine Pioneer zauzima lidersku poziciju na tržištu semena kukuruza u Srbiji na kojoj se nalazi i danas. Za proteklih 20 godina na tržište Srbije plasirano je preko 6,5 miliona vreća kukuruza, odnosno posejano preko 2,6 miliona hektara, kao i preko 165.000 vreća suncokreta, odnosno preko 200.000 ha suncokreta i na kraju Pioneer uljanom repicom je do sada u Srbiji posejano preko 36.000 ha. Koristeći Pioneer inokulante poljoprivredni proizvodjači pripremili su preko milion tona razne silaže.

Proslava 20 godina postojanja u Srbiji

"Za sve ovo vreme trudili smo se da što bolje pozicioniramo svaki hibrid za svaku njivu i svaki mikro region gajenja pre svega kroz setvu ogleda kukuruza i suncokreta. U početku je to bilo 20-50 ogleda po godini, da bismo sada bili na nivou od preko 7.800 posejanih ogleda. Na našim danima polja svake godine prisutan je veliki broj proizvođača, da se sami uvere u kvalitet proizvoda, pre svega kukuruza i suncokreta u proseku je to preko 12.000 proizvođača godišnje. Ogledi se skidaju javno uz merenje prinosa i vlage na samoj parceli. Na kraju svake godine zajedno s našim proizvođačima sumiramo ostvarene rezultate na ogledima kao i rezultate Pioneer hibrida kukuruza i suncokreta na njihovim proizvodnim parcelama i pravimo preporuke za sledeću sezonu" istakao je Đurić

Istraživačka stanica bitna karika u sistemu proizvodnje

Pioneer tim u istraživačkoj stanici do sada je testirao preko 500 najnovijih hibrida kukuruza i 200 hibrida suncokreta. Istraživačka stanica Stara Pazova počela je sa radom u proleće 2013. godine. Stanica je osnovana sa ciljem da se obezbedi kvalitetno ispitivanje novostvorenih hibrida kukuruza i suncokreta u uslovima Srbije. Rezultati ogleda koriste se pri izboru novih hibrida koji će se uvoditi u proizvodnju u nastupajućim godinama. Istraživačka stanica zapravo predstavlja sponu između Pioneer-ove poslovne jedinice i Pioneer-ovih oplemenjivačkih programa.

Prekretnica u portfoliju je uvođenje optimum AquaMax hibrida kukuruza, kao i hibrida suncokreta ExpressSun tehnologije.

Da kompanija Pioneer nije samo semenska kuća koja se bavi uvozom i prodajom semena, govori i podatak da kompanija Dupont Pioneer u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom u Srbiji Delta Agrarom, organizuje semensku proizvodnju još od 2002. godine. Od tada pa do danas kompanije Dupont Pioneer i Delta Agrar kao partneri, zajednički nastupaju na tržištu Srbije u cilju transfera novih proizvoda, tehnologija i povećanja prosečnih prinosa kukuruza. Rezultati u semenskoj proizvodnji doveli su do toga da je izvoz semena u sezoni 2013/2014 dostigao 60% od ukupne godišnje semenske proizvodnje Pioneer hibrida u Srbiji.

Nove tehnologije su imperativ Pioneer tima

Pioneer će i u narednom periodu pored uvođenja proizvoda najnovije genetike i novih tehnologija, omogućiti poljoprivrednim proizvođačima korišćenje dodatnih servisa, kao što su aplikacije za mobilne uređaje, silažni monitoring, koje kompanija Dupont Pioneer nudi poljoprivrednim proizvođačima širom sveta. Na ovaj način poljoprivredni proizvođači u Srbiji su dobili pristup najnovijim tehnologijama koje su u znatnoj meri uticale na povećanje njihovog profita.

Za više informacija o kompletnom proizvodnom programu Pioneer-a obratite se njihovom prodajnom timu!

Foto: Delta agrar; Milica Jakovljević


Foto prilog


Tagovi

Pioneer DuPont Pioneer Hi-Bred SRB Delta Holding Delta agrar Siniša Đurić Miroslav Mišković Miistarstvo poljoprivrede Henri Valas Hibridi kukuruza Hibridi suncokreta Hibridi uljane repice Istraživački centar Inokulanti Aqua Max ExpressSun


Partner