Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema košnica
  • 30.08.2022. 14:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Kovačica

Zimska priprema košnica - kada treba početi?

Priprema košnica za zimu podrazumeva tri koraka.

Foto: Nikola Rešćanski
  • 953
  • 74
  • 0

Pčelarska nova godina počinje od prvog avgusta zimskim pripremama košnica, odnosno pripremama pčela za zimu. Pčelar iz Kovačice kod Pančeva Nikola Rešćanski se preko 20 godina bavi ovim poslom. Ljubav prema pčelama mu je usadio otac Branislav koji ga još kao mladog momka uveo u svet pčelarstva koji je on zavoleo, a ta ljubav traje i dan danas.

Rešćanski poseduje tačno 199 košnica koje su selećeg tipa, s obzirom da pored svojih košnica u Kovačici ima i košnice u Banatskoj Dubici i Opovu. U Svilajnac vozi košnice na bagremovu ispašu u proleće. Glavna paša mu je uljana repica, suncokret, bagrem i bagremac.

"Nekada sam imao i lipov med i tu sam košnice vozio na Frušku goru, ali nažalost, zbog brojnih obaveza, jednostavno ne stižem. Fruška gora je daleko, a troškovi transporta se ne isplate. Da ne pominjem cenu goriva. Zbog svega ovoga sam odustao od lipovog meda", kaže Rišćanski i dodaje da u svojoj ponudi ima livadski med koji prodaje po ceni od 800 dinara po kilogramu i bagremov, čija cena iznosi 1.000 dinara za kilogram.

Kilogram livadskog meda je 800 dinara, bagremovog - 1.000

Pored meda, u svom gazdinstvu naš sagovornik proizvodi i polen kao i matični mleč. Svoje proizvode prodaje na kućnom pragu i ponekad na lokalnoj pijaci, kako mu vreme i obaveze to dozvoljavaju.

"Što se tiče priprema košnica za zimu, to podrazumeva tri koraka. Uzimljavanje pčelinjih društava se vrši u košnicama nastavljačama u dva nastavka. Jedan od načina je prevešavanje ramova iz donjeg tela u gornji. Drugi korak bio bi dopuna zaliha hrane, odnosno dohranjuje se pčela šećernim sirupom ukoliko je potreban, dok treći korak podrazumeva tretmane suzbijanja varoe", objašnjava naš sagovornik i dodaje da se efikasnost tretmana protiv varoe vidi tek nakon zime i da je ovaj korak zapravo i najvažniji u celom procesu.

Rešćanski poseduje oko 200 košnica

"Suzbijanje varoe se vrši registrovanim lekovima protiv iste. Ona kao takva se ne može 100 posto suzbiti, pa stoga gledam da broj ovih parazita tretmanima pokušam da svedem na neki minimum."

Varoa: Ukoliko se sada ne reaguje može doći do uginuća pčela početkom zime

Kako kaže naš sagovornik, generalno gledano je zadovoljan ovogodišnjim prinosom. Nema većih promena u odnosu na prošlu godinu, osim što je ova godina bila izuzetno pogodna za proizvodnju bagremovog meda dok je, kako kaže, suncokretov malo podbacio ove godine.

"Ova godina je bila specifična po tome što se na njivama, ali i u prirodi pojavio divlji suncokret koga je bilo skoro na svakom koraku, te je stoga suncokretova paša trajala čitavog avgusta", dodaje on.

Cenom nije zadovoljan

Kako Rešćanski navodi, cene svega skaču, dok meda stagnira, ili još gore - opada, što je trenutno slučaj. Prvo su mislili da je zbog trenutnog rata u Ukrajini, iz razloga nemogućnosti izvoza iz te zemlje, dok se ispostavilo sasvim suprotno.

Trenutno je slučaj da cena meda opada

Pored problema sa otkupnom cenom meda, pčelari se suočavaju i sa problemom pomora pčela usled preterane upotrebe pesticida.

Voda je neophodna u blizini košnica - kako napraviti pojilice?

"Samo jednom do sada sam imao problema sa masovnim pomorom pčela usled pesticida i to pre nekih desetak godina kada je stradalo dosta košnica. Nakon toga, svoje košnice parkiram daleko od obradivih površina koje se tretiraju - uglavnom ih smeštam pored reka, što se za sada pokazalo kao dobra praksa", zaključuje ovaj pčelar.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Pčelarstvo Zimska priprema košnica Med Nikola Rašćanski Dohrana pčela Šećerni sirup Bagremov med Livadski med Pomor pčela Cena meda


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.