Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari
  • 01.02.2021. 14:00

Zbog pomora pčela, Kikinda dodeljuje nove rojeve

Finansiraćemo i nabavku opreme, a u tu svrhu ćemo izdvojiti ukupno 1,2 miliona dinara, rekao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Kikinde.

Foto: Bigstock/Darios
  • 145
  • 497
  • 0

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, u pratnji Ljubana Sredića, člana GV za poljoprivredu i mesne zajednice i Dalibora Oličkova, rukovodioca Odseka za poljoprivredu, posetio je članove Udruženja pčelara "Kikinda", najavio je nove mere iz oblasti ruralnog razvoja, koje će se ticati nabavke novih rojeva i pčelarske opreme.

"Poznato je da su naši pčelari u prethodnom periodu pretrpeli velike gubitke zbog pomora pčela. Grad, pokrajinska administracija i država pokazali su razumevanje i pomogli pčelarima koji su pretrpeli gubitke. Izdvajaćemo značajna sredstva kako bi unapredili proizvodnju i tržištu ponudili kvalitetan i prepoznatljiv kikindski med", poručio je Lukač.

Izdvojeno 1,2 miliona dinara

Do sada je Kikinda izdvajala za podsticaje za nabavku opreme blizu 500.000 dinara. Sredstva je dobilo 18 pčelarskih gazdinstava.

"Ove godine smo uveli novinu. Ideja da svi pčelari koji pretrpe štetu zbog uginuća pčela, dobiju nove rojeve. Finansiraćemo i nabavku opreme, a u tu svrhu ćemo izdvojiti ukupno 1,2 miliona dinara. Čekamo samo saglasnost resornog ministarstva, a realizacija programa trebalo bi da startuje u narednih mesec dana", precizirao je Oličkov.

Pomor pčela u Kikindi: Stradali rojevi u stotinama košnica

Podsetimo, prethodnih godina dolazilo je do čestih pomora pčela na teritoriji atara Kikinde. Prva pojava masovnog trovanja na poljima u Vojvodini zabeležena je 2009. godine. U Udruženju "Sačuvajmo pčele" napominju da nam medonosna pčela čitavu deceniju ukazuje na situaciju prekomerne i nepravilne upotrebe pesticida, jer njeno trovanje na našim poljima i u našim voćnjacima upravo toliko i traje. Razlika je bila isključivo u lokalitetu dešavanja kao i intenzitetu potrovanih pčelinjih društava.


Tagovi

Pomor pčela Kikinda Pomoć Rojevi Oprema u pčelarstvu Nikola Lukač Dalibor Oličkov


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃