Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 07.04.2021. 16:30

Zbog niskih temperatura upitna i prva ispaša pčela i med od bagrema

Krenuo je otvarati pupove, ako pocrne - gotovo je. No, problem su i voćne vrste koje je mraz dobro "oprao", kaže zabrinuto Damir Lagator koji pčele pušta u šljive i jabuke, ali ne zna kako će to ove godine biti.

Foto: Depositphotos/petia_stoycheva.abv.bg
  • 1.311
  • 317
  • 0

Neobično niske temperature za ovo doba godine popraćene u nekim dijelovima zemlje gustim snijegom i mrazom nanijele su ozbiljne štete poljoprivrednicima, a posljedice će, kako doznajemo, osjetiti i pčelari. 

Kakvo je stanje s bagremom, pčelar Damir Lagator otkrit će za par dana, no zbog temperatura koje su noćas išle i do -5°C, strahuje da su pupovi koji su potjerali vjerojatno stradali. 

"Krenuo je otvarati pupove, ako pocrne - gotovo je. Može on ponovno istjerati nove, ali to nije to“, kaže nam zabrinuto. 

Bagrem je njegovim pčelama najveća paša u okolici Vrbovca, a planira od njega ove godine napraviti oko tonu i pol meda. "Kilogram je 40-50 kuna pa sad vidite ako ode sav kolike će to biti štete“, ističe sugovornik nadajući se kako je onaj unutar šume bolje prošao. 

Također, kaže da su problem i voćne vrste koje je prema njegovim saznanjima mraz dobro "oprao". "Inače ih puštam i u voćnjake, u šljive i jabuke, ali ne znam kako će to ove godine biti“, napominje Lagator.

Kakvo je stanje s bagremom i ostalim pčelinjim pašama pokušali smo doznati i od Hrvatskog pčelarskog saveza, no ni oni još nemaju konkretne informacije. Vjeruju kako pčelari još nisu izašli na teren te da će se pravo stanje saznati kroz par dana. 

Podsjećamo, prema riječima Željka Ledinskog, predsjednika Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) problem je što osiguravatelji kao štete od mraza priznaju samo one nastale nakon 10. travnja. Osim toga, dodatni problem je što ništa po pitanju zaštite voćnjaka od mraza nije napravljeno ni iz EU fondova pa već pet godina, od 2016., plaćamo danak.

"Samo su u tih nekoliko godina, što ukazuje da se s klimom na globalnom planu nešto ubrzano događa, kod nas bila četiri jača mraza", podsjetio je Ledinski.

Dr.sc. Josip Ražov: Voćkama prijete advekcijski i radijacijski mrazovi

A osim voćaka, u osjetljivoj fazi rasta je pšenica. Trpe i radovi na zemlji koja je postala prehladna za sjetvu ili sadnju. Većih šteta na oranicama ipak, kažu stručnjaci, ne bi trebalo biti, no pitanje je koliko će voćaka ove dane preživjeti.


Tagovi

Bagrem Ispaša Med Pčele Mraz Snijeg Niske temperature Damir Lagator


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.