Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američka gnjiloća
  • 01.12.2021. 14:00
  • Osječko-baranjska, Donji Miholjac

Zbog bolesti pčela Nenad Milošević morao spaliti 80 košnica

U dim je otišlo oko 150.000 kuna pčelara iz Donjeg Miholjca koji je uložio u košnice, opremu i novu vrcaljku koju je platio 30-ak tisuća kuna.

Foto: Bigstock/Ivan Marjanovic
  • 8.050
  • 506
  • 3

Zbog američke gnjiloće legla pčelar Nenad Milošević iz Donjeg Miholjca je bio prisiljen spaliti 80 košnica, kao i proizvode od pčela, javlja radio dm

Riječ je o bakterijskoj bolesti koja ubija ličinke i spada u red najopasnijih pčelinjih bolesti na svijetu. Izaziva je bakterija Paenibacillus larvae, koja prilikom razmnožavanja formira vrlo otporne spore koje u starom saću i košnicama mogu opstati i do 35 godina.

Milošević je bolest primijetio prije dva mjeseca i odmah je kontaktirao veterinarsku službu koja je izašla na teren i uzela uzorke. Analiza laboratorija u Zagrebu potvrdila je da je riječ o razornoj bolesti, a veterinarski inspektor je naredio spaljivanje košnica.

U dim je otišlo oko 150.000 kuna ovog pčelara koji je uložio u košnice, opremu i novu vrcaljku koju je platio 30-ak tisuća kuna. Osim toga, dvije godine ne smije koristiti ni kamion za seljenje košnica koji je morao i dezinficirati.

Za neprijavljivanje bolesti novčana kazna

Milošević ipak ne odustaje od pčelarstva i upozorava da je situacija za pčelare jako teška zbog klimatskih promjena. Kako je rekao za radio, tu su i problemi zbog sve veće uporabe pesticida, manje sadnje medonosnih biljaka, a neke od medonosnih poljoprivrednih kultura, kao što je suncokret gotovo da uopće više ne mede.

U objavi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede stručnjaci navode da je tipičan znak ove bolesti je da se pčelinja ličinka pretvara u bezobličnu tvar smeđe boje koja se rasteže u tanku nit. Uginula sasušena ličinka se prilijepi uz stijenku stanice saća i teško ju je uočiti, stoga preporučuju da se okvir drži u visini očiju tako da izvor svjetla dolazi iza ramena promatrača.

U slučaju sumnje na američku gnjiloću medonosne pčele pčelar mora pozvati ovlaštenog doktora veterinarske medicine koji će uzeti uzorak saća s pčelinjim leglom i poslati ga u službeni dijagnostički laboratorij na analizu. Ako ne prijavi bolest prijeti mu kazna od 30.000 do 50.000 kuna.


Tagovi

Američka gnjiloća legla Paenibacillus larvae Nenad Milošević Uginuće pčela Spaljivanje košnica Bolest


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰