Vrlo je važno da tijekom ranog proljeća osiguramo pčelinju pašu bogatu peludi. Njene su zalihe u košnici pri kraju, a ona im je neophodna da se pripreme za novu sezonu
Pored tehnologije pčelarenja od izuzetne važnosti je da u blizini pčelinjaka imamo medonosne biljke koje će osigurati bogatu, raznovrsnu i kvalitetnu pašu. Tako ćemo doprinijeti da društva budu jača, a pčelarenje ekonomičnije
Najbolje je kada je takva paša u blizini, jer pčele ne lete daleko od košnice. Obično se hrane u krugu od 1,5 do 2 km. Naime, one samo u nedostatku hrane lete na veće udaljenosti. Kada je hladno i kišovito, ne lete daleko. Ako se u toj potrazi udalje više od 3 km, veliki broj se izgubi, ne zna se vratiti u košnicu.
Kada selimo košnice, udaljenost nove lokacije treba biti najmanje 8 km, a najbolje kada je preko 10 km, kako se pčele ne bi vraćale na staru lokaciju.
Jedna pčelinja zajednica za svoje potrebe potroši od 80 do 100 kg meda tijekom godine i između 20 i 40 kg cvjetnog praha-peludi.
Česta greška pčelara je da se fokusiraju na količinu meda, a zaborave koliko je važan sadržaj peludi u košnici. Može se dogoditi da je pčelinja paša bogata, ali nema unosa peludi u košnice zbog kišovitih i hladnih dana kada pčele ne izlijeću. Zbog toga su od izuzetne važnosti zalihe, ondje je mora uvijek biti, jer će omogućiti ovim oprašivačima da dobro prezime i da na proljeće imamo dobar razvoj legla.
Pčele izlaze iz košnica već krajem veljače ili početkom ožujka, ovisno od vremenskih prilika. Prvu pašu čine: lijeska, vrba iva, dren, šumsko cvijeće (visibaba, jagorčevina, kukurijek), trnjina.
Različite biljke daju različitu hranu. Lijeska daje kvalitetnu pelud. Dren i šumsko cvijeće daju i pelud i nektar. Najmedonosnija biljka koja rano cvjeta i osigurava odličnu pčelinju pašu je vrba iva. Sa 1ha pod njom pčele mogu napraviti od 50 do 100kg meda. Osim toga, ona daje i vrlo kvalitetnu pelud.
Vrlo je važno da tijekom ranog proljeća osiguramo pčelinju pašu bogatu cvjetnim prahom. Njene su zalihe u košnici pri kraju, a ona im je neophodan da se pripreme za novu sezonu Meda ili hrane koju dodajemo obično ima dovoljno. Zato nedostatak peludi u ovom periodu može izazvati propadanje pčelinjih zajednica.
Njega daju ljubičica, jagorčevina, drvo joha, a mala mrtva kopriva, čestoslavica, podbjel daju nektar i pelud kao i dren, vrba iva, žalosna vrba, javor. Važni su i, a prema vremenu cvatnje, trnjine, glog, divlji kesten, topole, breza, crni i bijeli jasen, hrast, lipa, katalpa, evodija, razno ukrasno grmlje i drveće.
Ako želimo uzgajati biljke koje će biti dobra paša pčelama, najčešće se sade i siju: bagrem, facelija, bagremac, amorfa, sljez, livadska žalfija, matičnjak, bijela djetelina, melisa, neven, borač.
Na medonosne biljke i njihovu sposobnost stvaranja polena i nektara snažno djeluje kvaliteta zemljišta. Kada je ono odgovarajuće pH reakcije, izbalansiranog sadržaja hranjivih tvari, dobrih vodnih i zračnih karakteristika i ima jaku mikrobnu aktivnost, tada su i biljke zdrave i stvaraju obilje peludi i nektara. Samim tim su zdrave i pčele.
Najvažnije je da nema ostataka pesticida i drugih otrovnih tvari ili teških metala.
Sadržaj organske tvari i dodavanje komposta, vemikulita utječe na ranije cvjetanje biljaka koje su davale više nektara koji je bio kvalitetniji. Biljna hraniva iz zemljišta utječu na njihov rast i razvoj, a sam tim i na zametanje cvjetova, formiranje peludi i nektara.
Tu je važan i sadržaj dušika jer je neophodan za proces fotosinteze, a samim tim i na razvijenost uzgajanog medonosnog bilja. U raznim istraživanjima je dokazano da minerali i njihove soli mogu promijeniti sadržaj aminokiselina u nektaru i peludi i tako utjecati na pčele jer su im potrebne za pravilan rast i razvoj.
Tagovi
Autorica