Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji proizvodi
  • 28.12.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Topola

Zašto su pčelinji proizvodi toliko zdravi i kako se pravilno koriste?

Za pčelinje proizvode oduvek se prepričavalo da su izuzetno zdravi, međutim mnogi ne znaju kako se pravilno koriste.

Foto: Marija Lazarević
  • 831
  • 353
  • 0

Nebojša Vučković iz Topole pčelarstvom se bavi od 1994. godine. Koliko je ljubavi uložio u ovaj posao pokazuje podatak da je počeo sa tri društva, a sada ih ima preko 150.

"To mi je životna želja bila, i te godine mi se pružila šansa, radio sam kod čoveka, pomagao mu i dao mi je tri roja, tad mojoj sreći nije bilo kraja. Ja sam to obilazio, hranio ih. Čuveni pčelar Arsa iz Topole mi je tad rekao samo ih hrani, ja sam tako i radio, da bi sledeće godine uvećao na još tri i iscedio sedam kilograma meda. Ja sam pčelar i kad bi mi rekli da neće biti paše ja bih opet sa istom ljubavlju to radio", kaže Vučković. 

Posla ima - prave se ramovi

Iako je decembar i za poljoprivrednike uglavnom mesec odmora, za pčelare nema pauze u poslu. Kako kaže Vučković, od avgusta za njih kreće najveća sezona posla, a za pravog pčelara cele godine ima posla.

"Za pčelara uvek ima posla i nema opuštanja, ako je jedna godina bila dobra ne znamo kakva će biti sledeća tako da se uvek mora predano raditi. Evo ja zimske dane koristim da pravim ramove, drvene okvire kupujem, sam ih užičim, ukivam. Za jedan ram mi treba 25 operacija dok ne stigne spreman do košnice."

Vreme za pravljenje ramova

On naglašava da je ova godina bila solidna i da je od bagrema i suncokreta imao zavidan prinos meda. Međutim, ističe da se pojavio opasan krpelj koji može napraviti probleme pčelarima pa se sa zaštitom mora krenuti na vreme.

"Bagrema sam imao 15 do 20 kilograma, selio sam i na suncokret. Tu je bilo oko 14 kilograma po društvu. Mnogi pčelari misle da kada se izvrca med završen je posao - ne, naprotiv opuštanja nema, moraju se pčele prihraniti, obilaziti, takođe tretirati protiv krpelja jer ko nije tretirao imaće problema. Krpelj sisa krv iz pčele i tada pčele da bi spasile društvo beže. Savetujem mojim kolegama da kupuju samo proverene preparate i da vode računa", priča ovaj poznavalac pčela iz Topole. 

Kako se koristi med?

Pored suncokretovog i bagremovog meda on u svojoj ponudi ima još niz pčelinjih proizvoda. Naglašava da je izuzetno važno pravilno koristiti svaki od njih jer je med lekovit samo ako se pravilno konzumira.

"Suncokretov med je jako dobar, ali kristalizuje pa ga kupci izbegavaju, ne treba ga grejati, dobar je ima dosta polena. Bagremov je najkvalitetniji i najcenjeniji, čak se može davati i maloj deci. Ja svakog četvrtka prodajem na pijaci u Topoli i uvek kupcima kažem kako da koriste med. U dva decilitra mlake vode, staviti kašiku meda, nebitno kojom kašikom i ukoliko imate prirodno jabukovo sirće od divljih jabuka, jednu kašiku sirćeta i popiti svako jutro", kaže naš sagovornik i dodaje da je to savršeno za organizam, ali mi se setimo meda kada se razbolimo. 

Med, saće i medu, polen i drugo Vučkovićevi proizvodo

Pored meda on prodaje i nekoliko proizvoda koji su posebno pripremljeni i jako su korisni za organizam

"Saće u medu se priprema od bagremovog meda i uz dodatak isečenog rama sa saćem, ko ima problema sa gastritisom, sinusima da žvaće to. Za bolesti prostate dosta sam čitao, ona oboleva jer troši mnogo cinka tako da sam ja čitajući za jednog čoveka koji je koristio cvetni prah, golicu i slično. Pomoglo mu je tako da sam prodavajući ovaj proizvod koji sam na toj osnovi pripremio čuo dosta pohvala.

Kombinacija meda, propolisa i cvetnog praha samlevenih i složenih u jednu teglu, najbolje je da se koriste sat vremena pre obroka to je izvanredan preparat za imunutet", kaže ovaj pčelar. 

Propolis kao prirodni antibiotik

Za medne kapi topolski pčelar kaže da je u njima čist vosak i koriste se ko ima problema sa želudcem ali i za žvakanje jer skida kamenac sa zuba. Takođe ističe da je propolis prirodni antibiotik i svaka kuća treba da ga ima. 

Propolis svaka kuća treba da ima

"Za prehlade, ekceme, gljivična oboljenja, sprečava razvoj kancerogenih ćelija, kod zuboblje natopiti bolno mesto. Pored propilisa izuzetno zdrava i sve više popularna perga ili cvetni prah - polen ja sakupim od 20 do 30 kilograma.

To je hrana za mozak, za sve je dobra, najbolja primena bar ja tako savetujem jer se najbolje rastvara u mlečnoj kiselini da se jedna kašika uveče stavi u jogurt ili kiselo mleko izmesa lepo i jutri popije", objašnjava Vučković i dodaje da kada to konzumirate nema potrebe do ručka ništa od hrane da jedete.

Prema njegovim rečima, pčelinji proizvodi nikada nisu skupi, uzimajući u obzir lekovitost koju imaju u sebi. Cena meda se kreće od 800-1.200 dinara za teglu, dok se med sa ostalim dodacima prodaje po ceni od oko 1.500 dinara. 


Foto prilog


Tagovi

Nebojša Vučković Med Konzumacija meda Pčelinji proizvodi Lekovitost propolisa Polen Jabukovo sirće Radovi na pčelinjaku u decembru


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.