Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 02.11.2020. 16:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Sakule, Opovo

Zašto pored livadskog i bagremovog meda, ipak izabrati kestenov?

Med od kestena uglavnom kupuju i osobe koje imaju srčane probleme, jer snižava krvni pritisak i čisti krvne sudove. Mada ovaj med po biološkoj vrednosti i malom sadržaju polena spada u siromašne vrste meda, veoma je pogodan i za ishranu dece koja su navršila godinu dana života.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 4.126
  • 505
  • 0

Selo Sakule kod Opova u Banatu, iako je poznato kao Evropsko selo roda, malo ljudi zna da tamo pčele proizvode najlekovitiji med od kestena. Ovaj med svi obožavaju, a posebno se traži tegla više kada počnu hladna jesenja jutra i kada se organizam priprema za zimski period. 

Novosadski pčelar i član društva pčelara "Jovan Živanović" Jovan Jevrić, omiljeni je među komšijama na Telepu i Limanu gde se mogu pronaći njegovi proizvodi. Reč je o livadskom medu, koji je po mnogima i najukusniji.

"U mom pčelinjaku koji se nalazi u selu Sakule u Banatu, pčele u rano proleće kraću u sakupljanje polena i nektara, kada im to dozvoli vreme. Uglavnom se prvo "okome" na lesku, a zatim na brest, vrbu, pa sve voćke koje uspevaju u baštama, tako da im podsticajna prihrana nije potrebna, jer sve nađu u prirodi", kaže prečar Jevrić.

Blagog ukusa i svetle teksture

S obzirom na to da krajem aprila počinje cvetanje divljeg kestena, ubrzo zatim kreće i bagrema, a već u junu med je zreo i počinje da se vrca.

"Ovo je nesvakidašnji med, dobija boju svetlo žute boje, a ukus mu je blag i ima svetlo kristalnu teksturu, kremast je i ne kristališe se u jako čvrstu masu."

Zašto je livadski med najcenjeniji?

Prema njegovim rečima nijedan pčelinji proizvod nije toliko zdrav kao med od kestena. Njega uglavnom kupuju i osobe koje imaju srčane probleme, jer snižava krvni pritisak i čisti krvne sudove. Pogodan je i za osobe koje pate od gastritisa, a ovaj prirodni preparat pre svega ima jako izražena antioksidantna svojstva, jer štiti organizam od opasnih bakterija, neutrališe slobodne radikale i poboljšava imunitet. 

"Mada ovaj med po biološkoj vrednosti i malom sadržaju polena spada u siromašne vrste meda, veoma je pogodan i za ishranu dece koja su navršila godinu dana života, jer on ne izaziva alergije na bazi polena, a deluje i umirujuće na organizam", kaže naš sagovornik. 

Bagremov - pogodan za osobe alergične na neke vrste polena

Drugi ništa manje koristan med je bagremov.

"I bagremov med je blagog i prijatnog ukusa, a bogat je i C vitamninom i svojim sastavom deluje na opuštanje organizma. Za razliku od livadskog, koji takođe vrcam, sadrži manju količinu polena, te je pogodniji za korišćenje kod osoba alergičnih na određene vrste polena."

Raste cena bagremovog i kreće otkup meda u saću

Prema njegovim rečima, ovaj med svojim energetskim sastavom podiže opštu snagu organizma, budi vedro raspoloženje i brzo oporavlja telo posle fizičkih i umnih napora.

Sladak i bogat aromama livadski med

U selu gde ovaj pčelar drži košnice postoji ogroman park, šume i ostala prirodna bogatstva, kao i puno poljskog cveća čiji polen pčele rado sakupljaju. Sa ovih prirodnih lepota, Jevrić vrca i livadski med, u kojem bukvalno ima i polena od suncokreta, lucerke, pa i bosiljka, što pčele mnogo vole kada idu na pašu.

"Lično, mojim mušterijama najviše preporučujem ovaj med, jer je on pun aroma, sladak je i veoma zdrav. Imam nekoliko pčelinjih društava, a svako od njih koristi pašu po slobodnom izboru, te se med u košnicama razlikuje po boji i aromi, što svakako nije problem uočiti, posebno kada je reč o iskusnom pčelaru", zaključio je naš sagovornk.


Tagovi

Livadski med Med od kestena Bagremov med Jovan Jevrić Lekovitost meda Vrcanje Pčelinja paša


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.