Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovitost meda
  • 25.08.2018. 12:30

Zašto je livadski med najcenjeniji?

Kao što kantarion povoljno deluje na kožu, majčina dušica i ljubičica na kašalj, a maslačak je poznat kao "čistač" krvi, tako i med od ovih biljaka, preuzima njihova lekovita svojstva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 32.580
  • 344
  • 0

Mada je bagremov med najtraženiji na svetskom tržištu i jedan od najskupljih, u Srbiji se više traži livadski. Interesantno je to što u inostranstvu med poreklom sa livada i pašnjaka nema naročitu vrednost i više se koristi u industriji, a u Srbiji, pored šumskog, zbog lekovitosti i široke primene najčešća je preporuka pčelara.

Med pun vitamina i minerala

Livadski med kao poliflorni nastaje od više vrsta biljaka od kojih svaka ima specifičan hemijski sastav, pa sam med ima više vitamina, mineralnih materija ili eteričnih ulja. Livadski med se vrca krajem avgusta od biljaka koje cvetaju od ranog proleća, kao što su maslačak, bela rada, žalfija, ljubičica, majčina dušica, kantarion, hoću neću ali i od cvetova stabala jabuke, šljive, trešnje. Zbog toga što potiče od livadskog cveća, neretko se naziva i cvetni med.

"Ova godina je za livadsku pašu bila solidna. Prinos je iznosio otprilike 10 kg po košnici. Dosta pčelara je selilo svoje košnice na lipu i livadu, pa su mogli da postignu dobre prinose", kaže uspešan pčelar Erno Kiš čije se gazdinstvo Pčelarstvo Popaj nalazi u blizini Kovina u Banatu.

Med preuzima lekovita svojstva biljaka

Kao što kantarion povoljno deluje na kožu, majčina dušica i ljubičica na kašalj, a maslačak je poznat kao "čistač" krvi, tako i med od ovih biljaka, preuzima njihova lekovita svojstva. U zavisnosti od predela i sastava biljaka od kojih pčele prave med, boja može biti žuta do tamno - crvenkasta. U mirisu može dominirati najzastupljenija biljka, a ukus je najčešće blag i aromatičan, pa kao hrana dobro deluje na želudac. Takođe, u zavisnosti od sastava, livadski med ima različit period kristalizacije. Kada se kristališe, dovoljno je staviti med u posudu sa mlakom vodom i zagrevati na temperaturu od 40 do 50 stepeni, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

"Livadski med bih preporučio kupcima zbog toga što svojom lekovitošću pomaže ljudima koji imaju probleme sa plućnim bolestima, kao što su astma, bronhitis i tako dlaje. Preporučujem ga i mladima i starijim ljudima", kaže Kiš.

Livadski med
Jedna kašika dnevno livadskog meda štiti organizam

Livadski med za jačanje imuniteta

Osnovna upotreba livadskog meda je za jačanje imuniteta. Apiterapeuti napominju da livadski med treba uzimati iz naše okoline, naročito ako imamo problema sa alergijskim reakcijama na polen, jer livadski med nastaje od polena više biljaka, koje su uzrok svih tih alergija. Zbog specifičnog sastava preporučuje se konzumacija tokom cele godine, a naročito u jesenjem i prolećnom periodu, kada se najviše javljaju prehlade. Povoljan je za oporavak organizma, vitalnost starijih osoba i za razvoj dece. Preporučuje se bolesnicima kardiovasularnih  i respiratornih oboljenja. Zbog bogatstva minerala, organskih kiselina i raznih enzima, poseduje antigljivično, antimikrobno, ali i antiseptičko dejstvo, a koristi se najviše kao preventiva. Jedna kašika dnevno livadskog meda štiti organizam od eventualnih zaraza i infekcija i čisti krv od raznih toksina. 

A kolika je cena, otkriva Erno: "Male količine livadskog meda prodajem po ceni od 600 dinara. Firme koje kupuju na veliko nude oko 2,5 evra po kilogramu, To je mala cena, ali pošto med ne može da se kvari, stajaće u buradima dok ne bude neka realna cena".


Tagovi

Livadski med Cvetni med Jačanje imuniteta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...