Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rumunski pčelari
  • 10.05.2021. 07:30

Za opstanak pčela i pčelara na 100 hektara potrebno sedam odsto medonosnog bilja?

Rumunski pčelari imaju jasne zahteve - traže veće subvencije i zaštitu pčela.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 194
  • 181
  • 0

Prošle godine je u Rumuniji od dva miliona pčelinjih zajednica uginulo njih 300 hiljada, što je zabrinulo tamošnje pčelare. Ovi su insekti glavni oprašivači biljaka, zbog čega se i kaže da opstanak čovečanstva zavisi od njih. Stoga tamošnji pčelari smatraju da je potrebno podići njihov standard i povećati subvencije.

"Moramo biti svesni da našem sektoru treba pomoć. Želimo da imamo korist od naziva pčelar - poljoprivrednik", upozorio je jedan od njih za portal Agro Romania.

On i njegove kolege traže subvencije od 140 leja (oko 28 evra) po pčelinjoj zajednici, jer smatraju da su trenutni iznosi "smešni" za tako važnu granu poljoprivrede.

"Ne tražimo veliku svotu za ovu vrstu koja čovečanstvo održava na životu", smatraju oni.

Predsednik rumunskog pčelarskog saveza, Danut Puisoru komentarisao je lošu situaciju u tom sektoru.

"Dok se izvozi visokokvalitetni med, iz Kine uvozimo ogromne količine nekvalitetnog", upozorio je. Iz tog je razloga pozvao vladu da pokrene nacionalni program "Med u školama", koji bi omogućio deci da konzumiraju domaći, visokokvalitetan proizvod.

Naglasio je probleme preteranog korišćenja agrohemikalija, pogotovo neonikotinoida kao i dominaciju monokultura na poljima. Skladno tome, izrazio je želju da vlasti donesu odluku kojom bi poljoprivrednici koji uzgajaju biljke na površini od najmanje 100 hektara morali da imaju udeo od sedam odsto medonosnih kultura, koje su bitne za opstanak pčela.

"One oprašivanjem spašavaju čovečanstvo, koje bi bez njih nestalo za četiri godine", upozorio je dodavši da se i klima promenila te da zbog toga ovi korisni insekti dodatno pate.


Tagovi

Rumunija Pčelari Opstanak pčela Zaštita


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.