Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo i pčelarstvo
  • 08.09.2016. 16:00

Vrhunskom vinu dodali i "zlatni" med

Bečko vinogradarsko dobro "Cobenzl" pre dve godine je odlučilo da nabavi pčele. Oni danas proizvode med najvišeg - zlatnog kvaliteta!

Foto: weingutcobenzl.at
  • 772
  • 28
  • 0

U okviru bečke gradske uprave, već više od jednog veka, posluje i gradsko vinogradarsko dobro "Cobenzl" koje je poznato po svojim vrhunskim vinima, od kojih se naročito ističu bela vina. Međutim, uprava ovog preduzeća je pre dve godine odlučila da nabavi i pčele, čija se populacija u svetu smanjuje, zbog štetnih uticaja pesticida.

Rezultat ovogodišnje slatke berbe, kako navodi portal weingutcobenzl.at, je med čiji su ukus odredili pretežno cvetovi lipe a kojem je Austrijski pčelarski centar dodelio najvišu oznaku kvaliteta, onu zlatnu. Pčelarstvo se na ekonomiji Cobenzl odvija po strogim biološkim standardima koji se ne odnose samo na proizvodnju meda nego i na negu pčela, njihovu ishranu, prirodne materijale od kojih su napravljene košnice, kao i pažljiv izbor mesta pčelinje paše.

Međutim, to nisu jedine dobre vesti za "Cobenzl". Naime, dok se čeka ovogodišnja berba grožđa razlog za slavlje donosi i Pinot Noir Bellevue Reserve, iz 2012. godine. To je prvo bečko crno vino u istoriji vinarstva u Austriji koje je na najznačajnijem austrijskom vinskom takmičenju proglašeno za najbolje. Ovo vino osvojilo je žiri svojom jakom, ali ujedno i elegantnom strukturom, odnosno bukeom koji podseća na šumsko voće, kesten i arancine (osušene i ušećerene narandže).

Foto: weingutcobenzl.at


Tagovi

Vino Med Pčele Beč Cobenzl Austrija Beč


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao