Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski sajam
  • 06.02.2023. 10:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Vraća se isplata potpora po košnici?

Sektor se suočava s brojnim problemima, ne samo kod nas, te je predložena inicijativa za potrebom osnivanja Europskog pčelarskog saveza, čulo se na 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu.

Foto: Branka Sobodić
  • 6.043
  • 402
  • 0

Već 18. Međunarodni pčelarski sajam, 9. Izložba vina i vinogradarske opreme te 2. Sajam vjenčanja održan je 4. i 5. veljače na sajamskom prostoru u Gudovcu. 

I ove godine okupio je brojne izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Srbije. U dva dana posjetitelji su na Bjelovarskom sajmu imali priliku degustirati neke od najkvalitetnijih hrvatskih medova i vina, prisustvovati raznim korisnim predavanjima te vidjeti najveću izložbeno-prodajnu ponudu pčelarske opreme i strojeva. 

"Pokazalo se dobrom odlukom što smo krenuli u samostalan sajam. Prošle godine smo ga odradili zajedno s Proljetnim jer su u drugom mjesecu još bili uvjeti vezani uz koronu. Tada smo napravili anketu među našim izlagačima pčelarima i dobili gotovo jednoglasan odgovor da bude samostalan kakav je i bio svih 17 godina prije. Pčelari dođu, imaju više prostora, veće su mogućnosti za prezentaciju proizvoda, opreme, a sastavni dio su i stručna predavanja Hrvatskog pčelarskog saveza", istaknuo je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj te dodao kako je to najveći pčelarski sajam u regiji. 

Osnivanje Europskog pčelarskog saveza

Predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Pranjić rekao je kako je zahvaljujući medu ova Županija bila pčelarsko središte Hrvatske, ali i ovog dijela Europe. Govorio je o tome kako su se pčelari tijekom posljednjih nekoliko godina susreli s brojnim izazovima, ali su im se uspjeli oduprijeti i prilagoditi. Isto tako, nadu u bolju budućnost dala im je povoljna 2022. godina.

"Napokon smo dočekali nakon nekoliko izrazito nepovoljnih godina jednu kvalitetnu pčelarsku sezonu koja nam je došla kao ljekovita infuzija nakon teške operacije. Dodatni optimizam ulijeva i najava skorog donošenja pravilnika o potporama za sektor pčelarstva, tzv. sektorske intervencije", napomenuo je te pohvalio što se pčelare pitalo za mišljenje pri stvaranju tog pravilnika.

U ovoj godini 3,77 milijuna eura pčelarima - evo popisa intervencija i rokova prijave

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet posebno je istaknuo jednu važnu inicijativu. "To je inicijativa pčelarskih organizacija iz susjedstva za potrebom osnivanja Europskog pčelarskog saveza. Svjesni smo da jedino ujedinjeni i organizirani možemo ostvariti svoje ciljeve", kazao je Kocet.

Bjelovarski sajam bio je znaku meda i drugih pčelinjih proizvoda 

Osvrnuo se na 2022. godinu za pčelare. Bila je, kaže, bolja od prošle tri godine, međutim nije bila odlična. Dalmacija je pretrpjela veliku sušu, tamo su prinosi bili vrlo mali. "Kontinent je imao sreće da smo u vrijeme paše bagrema, naše najmedonosnije biljke, imali dobro vrijeme, dobru klimu i po prvi puta u zadnjih pet godina osjetili što je dobra paša", naglasio je. Problemi su se očitovali i u pomoru pčela, no nada se kako će taj problem ostati iza nas. Na kraju svog govora pozvao je vladajuće da zajednički porade na tome da se patvorine i nelojalna konkurencija povuku s tržišta.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić rekao je da je sretan da u ova teška vremena borbe s klimatskim promjenama koje itekako utječu na pčelarstvo, borbe s lažnim medom i uvozom meda, a sada i s ekonomskom krizom, i dalje postoje predani, vrijedni ljudi koji su ostali u toj hvalevrijednoj gospodarskoj grani te opstaju na tržištu, shvaćaju ulogu pčele i meda kao važnog proizvoda u ljudskoj prehrani. 

Naveo je i mjere potpore Grada Bjelovara koje svake godine koristi 60 ili više pčelara s ovog područja. "U pet godina podijelili smo 301 potporu. Naši su pčelari zasigurno među najaktivnijima što se tiče korištenja potpora u poljoprivredi, a vrlo su aktivni i na svim bjelovarskim događanjima gdje daju svoj obol i predstavljaju svoj rad", rekao je Brajdić. Osim u događanjima, pčelari djeluju i u projektima poput Bjelovarskog doručka u sklopu kojeg svoj kvalitetan med plasiraju u vriće, škole, pučku kuhinju i neke restorane.

Veliki problem patvorenja meda 

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir u svom je govoru ukazala na važnost oprašivačke uloge pčela, ali je podsjetila i na probleme koji tište pčelare.

"Smatramo da treba uvesti red, a red se može uvesti na više načina. Jedan od načina je da znamo što se u kojoj staklenci nalazi tako da se ona označi. Ako je mješavina da se navedu države porijekla i postotci i da to vrijedi za sve države Europske unije pa se nadam da će oni koji su to godinama priječili, a riječ je o velikim, starim državama članicama, to napokon prihvatiti", naglasila je. Problema ima još i vrlo su ozbiljni pa je Odbor za poljoprivredu tražio intenzivniji rad inspekcija.

"Na tržištu ima puno patvorenog meda koji je nelojalna konkurencija našem domaćem kvalitetnom medu. Zadovoljni smo što inspekcije rade svoj posao, ali smo osupnuti rezultatima. 44 posto uzoraka meda koje je pronašla na tržištu je bilo patvoreno, a čak 60 posto onog koji se prodaje uz cestu. Te paradigme se moraju promijeniti i na tom se mora raditi", ustvrdila je Petir te napomenula kako se promijenila zakonska regulativa u suglasju s Ministarstvom poljoprivrede i donijela tri ključna zakona koja bi trebala unaprijediti sektor pčelarstva - Zakon o domaćim životinjama, Zakon o održivoj uporabi pesticida i Zakon o poljoprivredi u kojem bi se trebala opisati kvaliteta proizvoda kako bi se zaštitilo domaće proizvođače.

Kad se radi o patvorenju meda i pčelinjeg voska, ljudska mašta nema granice

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede koji je ujedno došao i u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Zdravko Tušek istaknuo je kako je čitav niz aktivnosti i mjera financiran pčelarima kako bi im se omogućio što kvalitetniji rad.

"U odnosu na 2016. godinu, imamo dvije tisuća pčelara više, 110 tisuća pčelinjih zajednica više, raste proizvodnja meda, kao i prepoznatljivost ovog sektora u poljoprivredi i našem gospodarstvu", naveo je te otkrio kako je strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike, koji kreće od ove godine i pokrivat će sljedećih pet godina, osigurano 3,8 milijardi eura za investicijske potpore poljoprivrednih proizvođača, osiguranje te aktivnosti povezane s klimatskim promjenama.

Za pčelare 60 posto više sredstava 

"Nacionalni pčelarski program je postao sastavni dio strateškog plana ZPP-a, a financijska sredstva će na godišnjoj razini biti za 60 posto veća nego u prethodnom razdoblju", poručio je te zahvalio na objektivnoj i konstruktivnoj suradnji s Pčelarskim savezom i svim predstavnicima pčelara, što je utjecalo na planiranje spomenutih aktivnosti. Neke od njih žele bolje pozicionirati hrvatski med njegovim jasnim označavanjem ne bi li se smanjila mogućnost manipulacije ovim proizvodom, a razgovara se i o plaćanju po košnici.

Slavonski pčelari apeliraju - vratite nam potpore po košnici

"Uvjereni smo da ćemo u tome uspjeti u narednim mjesecima, odnosno da ćemo ove godine pokrenuti takve inicijative. Pred nama stoji važan zadatak jačeg povezivanja poljoprivrednih proizvođača, posebice pčelara, boljeg i jačeg rješavanja problematike patvorina, a na označavanju moramo svi zajedno raditi, kako mi u Ministarstvu, Državni inspektorat, ali isto tako i sami pčelari jer i u vašim redovima postoje oni koji često zlorabe činjenicu i pokušavaju patvoriti med", rekao je te izrazio nadu da će zajednički uspjeti oduprijeti se svim izazovima.

Brojne su blagodati pčelarstva

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Marko Marušić svojim je govorom podsjetio na pomoć države pčelarima.

"Moram reći da mi je drago što je država u potpunosti isplatila odštetu pčelarima za pomor pčela koji se prošle godine dogodio na području naše i nekoliko županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Pomor se dogodio uslijed trovanja pesticidima", rekao je te otvorio 18. Međunarodni pčelarski sajam, 9. Izložbu vina i vinogradarske opreme te 2. Sajam vjenčanja.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarski sajam Gudovac Sajam vina Pčelari Marijana Petir Dražen Kocet Zdravko Tušek


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije