Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paparka
  • 12.06.2019. 16:00
  • Raški okrug, Kraljevo

Vladimir Milić: I uginule pčele nam pomažu

Šta je paparka i čemu služi? Sam naziv je relativno nov i nepoznt. Kapi paparke prave se od uginulih pčela. Zvanično, kaže pčelar Vladimir Milić iz Kraljeva, nisu medicinski proizvod, ali je nesporna njihova praktična upotreba i lekovitost.

Foto: Bigstockphoto/Darios
  • 1.695
  • 89
  • 0

Dugogodišnji pčelar iz Kraljeva Vladimir Milić tvrdi da i uginule pčele imaju svoju lekovitost. Naime, tinktura od uginulih pčela dugo je važila kao fikcija i nešto što je nemoguće, ali naš sagovornik tvrdi da, kao i mnogobrojni produkti pčela, i paparka može da pomogne u ozdravljenju.

Na samom početku Milić kaže da je veoma važna činjenica da se za spravljanje ovih kapi koriste tela pčela i trutova koji su okončali svoje živote prirodnim putem.

Pčelinji otrov - proizvod vredniji od zlata

Pčele pomažu i kada uginu

Milić pojašnjava da tela uginulih pčela sadrže sve komponente meda, polena, propolisa, matičnog mleča, voska. Tu su aminokiseline, vitamini, minerali, enzimi.

"Hitinski omotač, odnosno koža, sadrži mnogo dragocenih supstanci koje stabilizuju krvni pritisak, umanjuju zapaljenske procese, povoljno deluju na krvotok. Hiparin je koagulant i igra ključnu ulogu u razređivanju i zgrušnjavanju krvi. U klasičnoj medicini heparin se koristi sa lečenje smetnji u cirkulaciji, zatim patoloških oboljenja jetre, srca, krvnih sudova, bubrega", kaže Milić.  

Dugogodišnji pčelar iz Kraljeva Vladimir Milić tvrdi da i uginule pčele imaju svoju lekovitost

Po njegovim rečima u farmaceutskoj industriji heparin se dobija upravo iz hitinskog omotača pčela. "Zvuči apsurdno, ali pčela koja je danas jedna od najugroženijih vrsta na planeti pomaže nam, čak i kada više nije živa," navodi Vladimir Milić.

Kuća-košnica sa lekovitim vazduhom

Koje uginule pčele se smeju koristiti

Ovaj pčelar objašnjava i još jednom ponavlja da se za tinkturu koriste pčele koje su na prirodan način završile svoj životni vek. A najveći broj uginulih pčela ima kada se obavlja revizija pčelinjih društava.

"Važno je naglasiti da se ne smeju koristiti sve uginule pčele. Već samo one koje su suve, bez plesni i neprijatnog mirisa. Takve su uglavnom u jesenjim revizijama", kaže Milić.

Prirodni med sa plantaže lavande iz Bukovca

Prah od uginulih pčela potom se ekstrahuje u rastvaraču i tako se dobija paparka. Tela pčela sadrže i pčelinji otrov, doduše u manjoj meri, ali, kako se navodi, dokazano je da su proteini iz tog otrova puni aktivnih i korisnih supstanci za ljudsko zdravlje. Pčelar iz Kraljeva tvrdi da kapi paparke ne izazivaju nikakve kontraindikacije i da nema nikakvih neželjenih reakcija, kao što je ubod žive pčele, a razlog tome je upravo prisustvo heparina.


Tagovi

Paparka Uginule pčele Tinktura Lekovitost Pčelinji otrov Heparin Pčelinje društvo Vladimir Milić


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.