Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vilim Varešak
  • 14.11.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Varoa pčelarima najveći problem: Kako pripremiti pčele za zimu?

O pripremi pčela za zimu, problemima u tome sektoru, ali i zbog čega se odlučio na pčelarstvo, Poljoprivredna televizija porazgovarala je s jednim od vodećih pčelara Zlatne doline Vilimom Varešakom.

Foto: Poljoprivredna tv
  • 2.823
  • 165
  • 1

Požežanin Vilim Varešak prije deset godina napustio je radno mjesto i upustio se u avanturu života – pčelarstvo. 

U ovaj pothvat krenuo je, prisjeća se jako mlad, s tek nešto više od 20 godina. 

"Krenuo sam od samoga početka. Borio sam se prvo s par košnica pa onda nešto više i na kraju smo proširili na nekih 80 selećih zajednica“, prepričao je svoje početke Poljoprivrednoj televiziji. 

Ističe kako je najbitnije naći dobrog mentora za obuku. Također, kaže, prije upuštanja u cijeli posao potrebno je posavjetovati se s liječnikom i saznati jeste li alergični na ubode. "Ima jako puno stvari, od opreme koja je jako poskupjela, tu su i ubodi. No, netko tko ima volje i želje uspjet će“, kaže sugovornik. 

Priprema pčela za zimu

Objasnio je i kako priprema pčele za odlazak na pašu, ali i za zimu. 

"Uvijek se izbiraju samo najjače i najbolje kako bi se što bolje iskoristila paša“, napominje te nastavlja: "Dođe se s kamionom koji se protjera ispod kontejnera, spuste se pčele, 'pogurtnaju' kako mi kažemo i one putuju“, pojašnjava postupak prijevoza. 

Svake godine sele ih na tri do četiri lokacije, od ranog bagrema, uljane repice, kestena, amorfe, a zadnja ispaša im je suncokret. "Ove godine su ljudi počeli seliti na medljiku, medun u Lonjskom polju“, otkriva Vilim. 

Nakon povratka sa zadnje paše, pčele liječe i onda kreće prihrana šećernim sirupom nekih 25 dana kako bi se pčela što bolje razvila i pripremila za zimu. Prije toga se naravno, izvrca med od suncokreta i očiste košnice. 

"Pregledaju se zajednice, vidi se nedostaje li meda i doda. Pčele se onda spuste na jedan nastavak i čeka se proljeće. U drugom mjesecu se dodaje šećerna pogača.“, objašnjava sugovornik što sve radi kako bi dobro pripremio pčele za zimu. 

Najveći problem - Varoa

Osvrnuo se i na aktualne probleme vezane za vremenske neprilike koje se sve više osjete i u pčelarstvu. 

"Nije više kao što je bilo prije. Hladne zime da su pčele u klupku. Prije šest mjeseci one su mirovale, a sada lete. Jako loše i nepovoljno vrijeme za njih“, ističe jedan od vodećih pčelara Zlatne doline. 

A osim s vremenom, pčelarima najveću glavobolju zadaje Varoa. Vilim kaže kako svake godine imaju sve veći problem s njom, a lijekovi slabo djeluju. Na nekim područjima je, otkriva, bilo problema i s američkom gnjiloćom, no to su veterinari efikasno riješili. 

O pripremi pčela za zimu i problemima u tome sektoru možete pogledati u videu:


Tagovi

Vilim Varešak Poljoprivredna tv Seleće zajednice Priprema za zimu Varoa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner