Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzimljavanje pčela
  • 25.09.2020. 12:00
  • Pčinjski okrug, Donji Neradovac, Vranje

Uzimljavanje pčela na vreme i tretiranje od varoe aromatičnim biljem?

Uporedo sa uzimljavanjem pčela Mile Simonović iz Donjeg Neradovca obavljao je i zaštitu od varoe čije razmnožavanje počinje već u rano proleće. Tretiranje protiv ove opake štetočine počeo je prvog avgusta i za razliku od drugih pčelara koristi isključivo organska sredstva.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.919
  • 360
  • 0

Gotovo da nije bilo dana u septembru, a da Mile Simonović, pčelar iz Donjeg Neradovca kod Vranja, nije bio u jednom od svoja tri pčelinjaka u kojima brine o oko 250 pčelinjih društava. Ovom penzioneru koji već pola veka neprestano druguje sa pčelama to ne pada nimalo teško. Naprotiv, on je tokom proteklih godina toliko usavršio svoju tehniku pčelarenja da je fizički rad u pčelinjaku sveo na najmanju moguću meru. I ne samo to!

Ponekad treba da samo baci pogled na svoje košnice pa da zna da li je sve u redu sa njima. To je bilo dovoljno da shvati da u junu treba počne sa prihranjivanjem pčela šećenim sirupom koje zbog loših vremenskih uslova nisu uspele da unesu dovoljno meda. U godini kao što je ova, ovaj posao, prema njegovim rečima, treba početi u junu jer je to period koji je najbolji za razvoj pčela i lučenje nektara kako bi one održale kontinuitet u razvoju.

Idealni odnosi u prihranjivanju pčela

"Već početkom avgusta pčele su bile ostale bez minimalne zalihe hrane koja u košnicama treba da bude od 7,8 do osam kilograma. Zbog toga sam pčelinja društva morao intenzivno da prihranjujem velikim porcijama šećernog sirupa u količini od četiri do pet litara. To sam činio na svaka tri do četiri dana sa ciljem da im u košnici obezbedim neophodne zalihe za zimovanje", priča Mile.

Prihranjivanje šećerom nužno zlo

Takođe, dodaje da pčelinja društva najbolje zimuju kada imaju u košnicama dovoljno prirodne hrane. Ovo prihranjivanje šećerom koje pčelari primenjuju da bi sačuvali pčelinja društva tokom zime je nužno zlo zato što su ona u proleće posle ovakvog načina prihranjivanja mnogo slabija, a što nije slučaj kada zimuju na prirodnoj hrani.

On se i ove godine trudio da prihranjivanje obavi do polovine septembra, jer neki stručnjaci smatraju da kasno prihranjivanje štetno deluje na zimske pčele zbog toga što se preradom saharoze one izrabljuju i samim tim im se smanjuje njihov životni vek.

Simonović kaže da pčelinja društva najbolje zimuju sa dovoljno prirodne hrane

Ovaj iskusni pčelar, međutim, i ove godine ima primedbi na kvalitet šećera od koga je pčelama spremao šećerni sirup i kaže da i kada u košnice sipa od četiri do pet litara šećernog sirupa u rastvoru od 1:1 beleži vrlo malo njegovog deponovanja u ćelije saća. Takođe tvrdi da manjkavosti u šećeru registruju i pčele na svoj način jer su one najbolji indikatori kvaliteta.

Zaštita od varoe aromatičnim biljem

Uporedo sa ovim poslom on je obavljao i zaštitu pčelinjih društava od varoe čije razmnožavanje počinje već u rano proleće. Tretiranje protiv ove opake štetočine počeo je prvog avgusta i za razliku od drugih pčelara koristi isključivo organska sredstva kao što je geltimol i eterična ulja od aromatičnog bilja poput origana, žalfije, pelina i bosiljka .

"U bašti sam uzgajam pelin. Kada sazri uberem ga i osušim da bi kasnije mogao da ga upotrebim protiv varoe", kaže Mile i poručuje pčelarima da pčelinja društva posle ovako dobro obavljenog posla mogu dobro da prezime zimu i u proleće nastave nesmetani intenzivni razvoj.

Tretiranje od varoe žalfijom, pelinom, origanom, bosiljkom

"Sa tako dobro pripremljenim društvom pčelari u dobroj medonosnoj godini mogu da očekuju odlične prinose, jer će u suprotnom imati problem preko cele godine."


Foto prilog


Tagovi

Uzimljavanje pčela Mile Simonović Šećerni sirup Zaštita od varoe Aromatično bilje Organska zaštita od varoe


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.