Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji proizvodi
  • 16.12.2020. 16:00

Traženi pčelinji proizvodi - posebno medne mešavine sa biljem i voćem

Pored vitaminskih suplemenata koje srećemo na reklamama, kvalitetnije ishrane, ključni savet koji se tiče imuniteta u vezi je sa proizvodom koji dolazi iz prirode - medom. Kao jedan od najboljih prirodnih proizvoda koji obiluje lekovitim i nutritivnim svojstvima, nekima je nezaobilazan deo ishrane.

Foto: Aleksandra Šašić
  • 983
  • 182
  • 0

Još od marta, otkako je krenulo širenje virusa korona slušamo savete u vezi sa jačanjem imuniteta. Dobar imuni sistem važna je stvar i mimo vanrednih stanja, pa je kontinuirani rad na osnaživanju organizma uvek dobrodošao.

Pored vitaminskih suplemenata koje srećemo na reklamama, kvalitetnije ishrane, ključni savet koji se tiče imuniteta u vezi je sa proizvodom koji dolazi iz prirode - medom. Kao jedan od najboljih prirodnih proizvoda koji obiluje lekovitim i nutritivnim svojstvima, nekima je nezaobilazan deo ishrane, i stoga je pčelarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede.

Šumski med sa Kosmaja, suncokretov iz Banata

Poljoprivredno-pčelarsko gazdinstvo Jovanović iz Obrenovca usmereno je na praćenje stručne recepture kako bi rezultati dali savršen spoj lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda. Dalibor Jovanović koji vodi ovo gazdinstvo dolazi iz malog sela ispod Suve planine i pčelarstvom se bavi 10 godina. Košnice su mu stacionirane u Belom polju kod Obrenovca.

Šta je šumska rosa i koliko je zdrava?

"Naše pčele se za prvu bagremovu pašu sele u Dren nedaleko od Obrenovca, za drugi bagrem idu na Kosmaj, potom jedan deo pčela ostaje na Kosmaju gde se dobija šumski med, a veći deo seli se u Banat na suncokretovu pašu koja je kod nas najizdašnija. Posla imam dosta, ali mi najviše pomažu supruga Nada i moj veliki prijatelj Nenad Milošević", rekao je Jovanović i dodao da prave dosta medno-biljnih mešavina koje se ne mogu baš često sretati na našem tržištu.

Čuvarkuća u medu za ginekološke probleme

Najtraženije mešavine su one koje služe za jačanje imuniteta i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Kod Jovanovića su u ponudi mešavine od 100 odsto pčelinjih proizvoda: med, polen, propolis, matični mleč, perga. Pored toga, za pravljenje mešavina koriste i lekovita bilja koja pomažu kod problema sa respiratornim organima, astomom, bronhitisom...

"Trenutno nam pored meda, polena i propolisa traže i bronhi med, pergu u medu, čuvarkuću u medu. Za one koji ne znaju, perga u medu je mešavina za jačanje imuniteta i za poboljšanje opšteg zdravlja, dok čuvarkuća u medu pomaže u rešavanju ginekoloških problema, kao i kod problema sa štitnom žlezdom."

Medovača i miks za imunitet

Ivica Micić iz Zrenjanina svoje pčelarsko gazdinstvo vodi već 20 godina i kaže da su ovogodišnji prinosi meda ispod proseka, dok je potražnja ove godine veća nego prošle zime. Shodno tome, ovom sezonom je relativno zadovoljan.

Diplomirala na flaši medovače napravljene iz očevog pčelinjaka

"U našoj su ponudi bagremov, livadski, suncokretov med, kao i lipov iz Nacionalnog parka Fruške gore. Prihode dopunjujem proizvodnjom matica, rojeva, polena i propolisa, pa daleko da smo nezadovoljni ovom godinom. U svom prodajnom asortimanu pored meda, polena i propolisa imamo i medovaču i miks za imunitet. Kupaca ima, jer ljudi znaju koliko su med i pčelinji proizvodi dobri za osnaživanje organizma i za zdravlje generalno", objasnio je zrenjaninski pčelar.

Proizvodnja meda na teglu

Mladi pčelar iz Barajeva kod Beograda, Uroš Aleksić, tek je četiri godine u ovom poslu i tvrdi da mu je ove godine najbolja bila suncokretova paša kad su vage pokazivale dnevne unose i preko šest kilograma. S druge strane, bagremova paša nije bila naročito blistava, zbog kišnih perioda.

Posle suncokretove paše šest kilograma dnevnih unosa (foto: Uroš Aleksić)

"Trenutno u ponudi imam bagremov i suncokretov med, i mešavinu polena i suncokretovog meda. Iskreno, proizvodnja meda nije mi bila prioritet, jer se inače bavim reprodukcijom pčelinjih matica, tako da se trudim da proizvedem meda toliko da mogu da prodam 'na teglu'", uputio nas je Aleksić.

U red za "zlatni" med

Naš sagovornik u svojoj ponudi ima i šumski med, koji za razliku od cvetnog meda ne nastaje preradom nektara, već medljike ili medne rose. Ipak, dobijene količine šumskog meda već je rasprodao, što i nije začuđujuće budući da šumska paša i nije izdašna, a kasno se i javlja - u vreme kada većina pčelara zazimljvanje privodi kraju. Zato oni koji se interesuju za kupovinu šumskog meda znaju da moraju na vreme da 'stanu u red'.

"Kad je reč o šumskoj paši, ja samo deo pčelinjaka selim u šumu. Glavna motivacija za ovu pašu je da sam svoj šumski med rasprodao i pre nego što su stigli rezultati ocenjivanja u Tetovu, na kom sam osvojio zlatnu medalju za kvalitet šumskog meda iz 2019. godine, i bronzanu za šumski med iz ove godine", pohvalio se mladi pčelar.

Veliko interesovanje za propolis i čist med, ali i mešavine

Da ove godine ima više kupaca i kada je pitanju med, ali i medne mešavine, potvrđuje i pčelarsko gazdinstvo Šašić iz Šapca koje, osim lipovog, bagremovog, šumskog i suncokretovog meda, nudi i med od uljane repice. Davor Šašić vodi ovo gazdinstvo koje je nasledio od oca, ali se u poslove uključuje cela porodica.

Kupci rado kupuju i medne mešavine (foto: Aleksandra Šašić)

"Mada se sada najviše traže propolis kapi i čist med, veliko je interesovanje i za naše mešavine. Livadski med nudimo i čist i kao mešavinu sa: pečenim lešnicima, pečenim lešnicima i kakao, sa kurkumom, sa semenom koprive, sa anisom, samlevenim polenom, ali prodajemo i livadski med sa cejlonskim cimetom", kaže Šašić.

Od mešavina koje prodaju imaju bagremov med i koštice kajsije, bagremov med i liofilizovana borovnica ili liofilizovana malina, kao i bagremov med sa liofilozovanom zelenom pšenicom.

"Takođe, imamo i orahe u bagremovom medu, kao i mešavinu oraha, lešnika i suvog voća u bagremovom medu", uputila nas je Aleksandra Šašić, ćerka Davora koji vodi gazdinstvo.

Livadski med i pečeni lešnik - zamena za eurokrem

 Utisak koji ima ova pčelarska porodica je da je ova sezona solidna, ali da je daleko lošija od nekih prethodnih godina. Ipak, oni se trude da kupcima svejedno ponude kvalitetne proizvode. Zbog svojih proizvoda Šašići redovno nailaze na pozitivne komentare, a kupci najviše hvale mešavinu livadskog meda i pečenog lešnika i neretko je smatraju zdravijom zamenom za eurokrem.

Mada se komentari u vezi sa prinosom meda u ovogodišnjoj sezoni razlikuju od gazdinstva do gazdinstva, utisak o potražnji ove zime je usaglašen: potrošnja meda i pčelinjih proizvoda nesumnjivo je pojačana. Očigledno da je nas je pandemija podstakla da se malo više pobrinemo za svoje zdravlje.


Foto prilog


Tagovi

Med Medne mešavine Dalibor Jovanović Med sa čuvarkućom Ivica Micić Medovača Uroš Aleksić Polen i med Šumski med Davor Šašić Livadski medi i pečeni lešnik


Autorka

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenik u književnost, zelenilo proleća, vrelinu letnjeg sunca i reku Tisu.