Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gužva u pčelinjaku
  • 14.04.2014. 10:00

Travanjski radovi u pčelinjaku

Ukoliko to vrijeme nije dozvolilo i pčelar iz bilo kojeg razloga nije mogao u drugoj polovici ožujka izvršiti detaljan pregled svih društava, to treba učiniti što prije u travnju.

Foto: depositphotos.com
  • 3.744
  • 88
  • 0

Nakon zime i ožujka, u kojem su započeli prvi konkretni radovi u pčelinjacima, stigao je i travanj, mjesec s najburnijim razvojem pčelinje zajednice, mjesec cvatnje voća i uljane repice koja je već zažutila mnoga slavonska polja. Ukoliko vrijeme nije dozvolilo i pčelar iz bilo kojeg razloga nije mogao u drugoj polovici ožujka izvršiti detaljan pregled svih društava, to treba učiniti što prije u travnju. Košnice međutim ne bi trebalo otvarati ako je vanjska temperatura niža od 16 °C, što se u travnju zna dogoditi. Kako bi očuvali temperaturu legla u košnici, važno je znati koliki je broj pčela, a zatečenom stanju treba prilagoditi košnicu tako da ju se suzi ili proširi.

Proširivanje košnica

Proširiti košnicu treba kada je gornji nastavak (ako je zajednica uzimljena na dva nastavka) pun pčela, kada se na rubovima saća zabijeli vosak. Sada treba kod LR košnica zamijeniti nastavke, tako da gornji stavimo na podnicu, a donji stavimo na taj nastavak. Ako je zajednica bila uzimljena na jednom nastavku, na taj nastavak dodajemo još jedan nastavak sredinom mjeseca. Slabijim zajednicama u LR košnicama (4 okvira) s malo legla pomaknemo samo okvire u sredini kako bismo oslobodili prostor za razvoj zajednice. Sada treba razmišljati o suzbijanju rojenja, a povećanje volumena košnice je jedna od tih mjera, pojašnjavaju iz Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Suzbijanje varooze s trutovskim leglom

Također navode kako se početkom travnja može početi sa biotehničkim postupcima suzbijanja varooze te je sada vrijeme da u košnicu stavimo okvir građevnjak i njime hvatamo varoe. Okvir građevnjak postavlja se u sredinu legla, a ne na rub. Otprilike dva ili tri tjedna nakon postavljanja okvira građevnjaka, vadi ga se i izrezuje saće s trutovskim leglom. "Ne smijemo duže čekati jer će se razviti trutovi, a s njima i varoa. Okvir građevnjak možemo koristiti do srpnja radi suzbijanja varooze", kaže pčelar Stanko Čuljak.

Jačanje pčelinjih zajednica

Travanj mjesec je najbogatiji peludnim prahom, unos peludi je znatno veći nego što su potrebe pčelinjih zajednica u ovo vrijeme. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je zadaća svih radova na pčelinjaku stvoriti jake zajednice koje mogu iskoristiti glavnu pašu u svibnju. Mnogi pčelari stoga u travnju vrše jačanje pčelinjih zajednica i to na način da od slabijih i dakako zdravih zajednica uzimaju materijal, leglo i mlade pčele i daju ga srednje razvijenim zajednicama kako bi stvorili novu jaku pčelinju zajednicu. Iskusni pčelari navode kako se nikako ne smiju slabiti jake zajednice na način da se pojačavaju slabije, niti spajati slabe zajednice jedne s drugima. Oni neiskusniji pčelari često znaju upasti u zamku "sažaljenja" prema slabijim zajednicama te ih ostavljaju u nadi da će ojačati. Oni pak iskusniji poručuju kako se i u pčelarenju treba držati izreke iz voćarstva koja kaže "uspješan voćar treba imati oštre škare i tvrdo srce", a tako i pčelari. Jer, bolje je imati jednu jaku, nego dvije slabije zajednice.

Iskusni pčelar Mato Idžojtić voli uvijek reći kako košnice ne treba prečesto otvarati, a pčele ne dirati bez prijeke potrebe. Poglavito su tome vičniji pčelari početnici, koji iz dobre namjere uvijek žele nešto provjeriti i uvjeriti se jesu li pčele u dobrom stanju, nanoseći im međutim time više štete nego koristi. I tu postoji jedno pravilo koje valja poštivati, a glasi da pčelar tijekom čitave pašne sezone treba pomagati pčelama, ali samo kad je to nužno. Sve što trebaju učiniti, pčele znaju same. Barem dok pčelar ne ovlada tolikim znanjem i iskustvom da točno zna zašto nešto radi sa pčelama i na koji načlin to treba izvesti.

Uljana repica - prva jača paša za razvoj pčelinjih zajednica

Krajem travnja u kontinentalnom dijelu zemlje imamo i prvu jaču pašu – uljanu repicu. Seleći pčelari će izvršiti pripreme za prvu selidbu pčela na pašu uljane repice, koja je ujedno i razvojna paša za zajednice prije glavne paše u svibnju. Da bi se zajednice ubrzano razvijale potrebna je bogatija paša, a ako ona izostane zbog lošeg vremena, zajednice se moraju stimulativno prihranjivati pogačom ili sirupom. Ukoliko ustanovimo da zajednica nema dovoljno zaliha hrane, dodajemo jednu do dvije pogače. Pogača je pogodnija za pčelare koji ne mogu svakodnevno obilaziti svoje pčelinjake. Dobro je vršiti i otklapanje starog meda u saću, ako ga još uvijek ima u košnici.

Odabir najboljih zajednica i higijena

Ukoliko smo kod prvog proljetnog pregleda ustanovili da je u košnici matica trutuša koja leže samo trutovsko leglo, takvu maticu ćemo odmah zamjeniti iz rezervi matica koju smo uzimili za ovakve slučajeve. Ako ne posjedujemo i ne možemo nabaviti novu maticu, trutušu maticu treba odstraniti iz društva, a pčele spojiti sa drugom zajednicom. Travanj je ujedno i vrijeme kada se odabiru najbolje zajednice za uzgoj matica. Među prvim radovima koji se u proljeće obavljaju u pčelinjaku spada i postavljanje higijenskih pojila, na koje se pčele trebaju priviknuti i dolaziti tijekom cijele sezone ako u njemu bude stalno dovoljno čiste vode. U proljeće, kad nema nektarske paše, pčelama je voda potrebna za razvoj sve obimnijeg legla, a tijekom ljetnih vrućina i radi održavanja mikroklimatskih uvjeta u košnici.

Posla je dakle puno, ali dobro dođe nakon zimskog mirovanja, barem za pčele. Mnogi pčelari zimu su iskoristili da pohode neko od stručnih predavanja pčelarskih udruga. Travanj je idealno vrijeme da se to znanje primijeni i u praksi. I preporuka mladim pčelarima, nikada se ne ustručavajte zatražiti svjet od iskusnih pčelara. Jer svaku grešku pčelara u pravilu najskuplje plati pčela.

Foto: depositphotos.com


Povezane stočne vrste

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pčele Pčelarstvo Radovi Travanj Košnica Proširivanje Temperatura Matica Saće Paša Pojilište Varooza Pelud Slabije zajednice Pogača Uzgoj matice Higijenska pojila Matica trutuša Uljana repica Razvojna paša Mato Idžojtić Stanko Čuljak


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]