Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 18.03.2020. 17:00

Topla zima i ćudljivi mart: Šta treba raditi u pčelinjaku?

Druga polovina marta često je idealan period za čišćenje podnjača (ukoliko to već nije urađeno u februaru). Otpatke sa podnjača treba trajno ukloniti i(li) zapaliti. Po potrebi, ako nastupe jaki jutarnji mrazevi treba utopljavati društva.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.798
  • 47
  • 0

U martu, nakon zimske pauze i sa pojavom toplih dana sa dnevnim temperaturama i iznad 15 stepeni, radovi u pčelinjaku polako ali sigurno kreću. Neobično topla zima, u većem delu Srbije i celog regiona bez i jedne pahulje snega, prouzrokovala je da pčele nisu ušle u fazu hibernacije. Šta to donosi, kakve radnje treba obaviti u pčelinjaku i kakva je perspektiva prvih prolećnih paša, razgovarali smo sa dr Ivanom Pihlerom, profesorom pčelarstva na novosadskom poljoprivrednom fakultetu.

Za dopunsku ishranu pčela najbolji je med

"U drugoj polovini marta, obavlja se prolećni pregled. Pogotovo na oprezu treba da budu pčelari koji nisu na adekvatan način pripremili pčele za zimu. Ova zima bila je blaga, pa su pčelari tokom zime često mogli da prihranjuju pčele mednim pogačama, a ukoliko pregledom košnica ustanove da hrane nedostaje, prihranjivanje treba obaviti u drugoj polovini marta. Medne pogače su bolje, ali ukoliko ih nema, upotrebljavaju se šećerne pogače", podseća Pihler.  

Ukoliko se temperature kreću između nule i 10 stepeni, pčele u košnicama neće biti 'umrtvljene', već su pokretne i mogu da koriste pogače za ishranu. To što ove godine pčele na ovom podneblju mahom nisu bile u hibernaciji, znači između ostalog i veću potrošnju meda, pa im svakako treba pomoći prihranom. U krajnjoj liniji, prihrana se, ukoliko je spoljna temperatura iznad petnaestak stepeni (tada prihrana pogačama nije neophodna) može obaviti i sa sirupom. Sirup je, pored energentske komponente za pčele i izvor vode, vrlo važne u ovom periodu. 

Matica će zaleći više jaja

Bez obzira na relativno toplu zimu, mart uvek zna da bude ćudljiv. Tu leži opasnost - dosta bilnih vrsta je procvetalo, pčele u leglima su se razvile, pa jači jutarnji mrazevi, koji se javljaju u martu, čak i u drugoj polovini aprila, mogu da ostave ozbiljne posledice i na voću, i na pčelinjim leglima. Ukoliko se mrazevi pojave, pčelari mogu samo da 'ušuškaju', odnosno, izoluju košnice. Ipak, aktuelna prognoza kaže da takvih mrazeva najverovatnije neće biti. Trenutno, ima dosta pčela izletnica, rascvetalog cveća i voća, drena.

S obzirom na mnoštvo toplih dana u martu, logičan epilog je da će matica zaleći više jaja i realno je očekivati veći broj izleženih pčela. Ukoliko bude više toplih dana u narednom periodu, pčele će ranije biti u 'proizvodnoj kondiciji' i spremne za važnu bagremovu pašu, koja (u proseku) prispeva polovinom maja.  

U drugoj polovini marta sanirajte 'problematična društva'

Druga polovina marta često je idealan period za čišćenje podnjača (ukoliko to već nije urađeno u februaru). Otpatke sa podnjača treba trajno ukloniti i(li) zapaliti. Po potrebi, ako nastupe jaki jutarnji mrazevi treba utopljavati društva. U slučaju pojave varoe u martu se radi i tretman protiv ove bolesti, proširivanje prostora za leglo, zamena lošeg i starog saća i aktiviranje pojila na mestima gde je to potrebno.

Ko su početnici koji su uneli inovativna rešenja u pčelarstvo?

Jedan od važnijih martovskih poslova je sanacija problematičnih društava - spajaju se društva sa lošim maticama ili u potpunosti bez njih, sa društvima koja imaju dobru maticu. Važna je količine pčela, a ona se procenjuje prema prekrivenosti ramova jedinkama. Takođe, pregleda se količina i kvalitet legla, centralni ram sa leglom koji se ocenjuje prema pokrivenosti rama s leglom (ocena 1 - manje od 25 odsto legla, ocena 4 - više od 75 odsto legla). 


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Matica Prihranjivanje pčela Pogača Sirup za pčele Loša društva


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃