Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 27.05.2016. 16:30

Teški uslovi za pčelare u Kikindi

Saša Čolak iz Banatskog Velikog Sela pčelar je već 30-ak godina i tvrdi: "Ko u Kikindi nauči da pčelari, taj može pčelarstvom da se bavi i na Marsu".

  • 939
  • 43
  • 0

Pčelarstvo je sve popularnija grana poljoprivrede, a prepoznala ju je i država jer su jedino pčelarima povećane subvencije za ovu godinu. Nije to veliki iznos, ali kada se sve sabere, koristan je pčelarima.

Zanimljiva je priča Saše Čolaka iz Banatskog Velikog Sela koji je pčelar već 30-ak godina. On u šali tvrdi: "Ko u Kikindi nauči da pčelari, može pčelarstvom da se bavi i na Marsu". Ovim je zapravo hteo da kaže da su uslovi u Kikindi specifični jer je na primer bagremova paša tamo zanemarljiva zbog nedostatka bagrema. Ovde je najobilnija suncokretova paša.

Ovaj domaćin danas ima preko 200 pčelinjih društava, a usredsredio se na proizvodnju i prodaju rojeva iako po proizvodnji meda ne zaostaje mnogo u odnosu na prosek koji postižu pčelari na tom području. Kao veliku muku pčelara navodi rastući problem u vezi s plasmanom jer je na srpskom tržištu sve više falsifikovanog meda.

Šta misli o stacionarnom pčelarstvu, subvencijama, proširenju proizvodnje i konkursima za povraćaj uloženog novca saznajte u video prilogu.

Foto:bihstockphotos.com;perchhead


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Saša Čolak Kikinda Subvencije Košnice Falsifikovani med Pčelinje zajednice Bagremova paša Suncokretova paša


Partner