Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Kos
  • 14.06.2019. 15:00
  • Primorsko-goranska, Rukavac, Matulji

Sve o pčelama naučio je od tate Vlade, med i medice Roberta Kosa obišli cijeli svijet

Evo, sada dok ovo govorim, ne mogu vjerovati - pa mi smo obišli cijeli svijet s našim proizvodima! Jedino nisam siguran jesmo li posjetili Antarktiku. Ali tko zna, možda smo i do tamo stigli, a da to i ne znamo, sa smješkom kaže Robert Kos, sjajni mladi pčelar.

Foto: arhiva Roberta Kosa
  • 1.823
  • 460
  • 0

“Još kao mali gledao sam kako moj tata Vlado, zaljubljenik u pčelarstvo i prirodu, radi sa pčelama. Na njega je ta ljubav prešla od njegovog oca, mog ‘nonota’, koji je uvijek držao u vrtu par košnica. S vremenom je tata uzgojio 60-ak košnica i kupio stari autobus kojim ih je selio na različite paše”, započinje svoju priču Robert, nositelj OPG-a Robert Kos iz mjesta Rukavac nedaleko Matulja i nastavlja: “Završio sam elektro školu i nakon srednje počeo raditi u struci. Usput sam pomogao tati u poslu sa pčelama i polako i sam postajao sve opčinjeniji tim čudesnim bićima. Rad s pčelama iziskuje mnogo kretanja, boravak u prirodi i priličnu dozu kreativnosti što me ispunjavalo.”

2007. godine Robert se odlučio u potpunosti posvetiti pčelarstvu, otvorio je prvo obrt, a kasnije OPG te preuzeo na sebe veliki dio brige o poslovanju i prodaji. Završio je školu za pčelara, ali i školu za pčelara mentora. Kaže da je ipak njegov otac ostao glavni autoritet i mentor po pitanju odnosa sa pčelama i proizvodnje meda.

“Danas brojimo 300-tinjak pčelinjih zajednica. U potrazi za ispašom, tijekom godine selimo duž cijele Primorsko-goranske županije, od Cresa, Gorskog kotara, Istre pa do Velebita. Tako i vrste meda i meduna ovise o samom podučju paše (kadulja, bagrem, cvjetni, lipa, marun, vrijesak i meduni šuma crnogorica, bjelogorica ili primorski medun). Raznolikost bilja uvjetovana visinskom razlikom bogatstvo je našeg područja zbog čega zaista možemo dobiti izuzetnu kvalitetu. U cijeloj priči imamo veliku sreću da u okruženju nema industrijske proizvodnje niti velikih plantaža. Uz proizvodnju meda vežu se dodatni proizvodi poput matične mliječi za koju smo jedini proizvođači u našem području. A tu je i propolis, pelud i pčelinji vosak”, kažu nam iz OPG-a Robert Kos.

Medolada, likeri od meda, medica

Uz takvo bogatvo pčelinjih proizvoda rade i "bombicu“ koja je mješavina više vrsta meda, matične mliječi, peluda i propolisa. Krem med, "medolada“, mješavina krem meda, lješnjaka i sirovog kakaa u prahu, zatim medenjaci, prirodni sapuni i svijeće od 100% pčelinjeg voska samo su neki od proizvoda koje nude. “Naši likeri od meda prepoznati su kao vrlo kvalitetan proizvod napravljen isključivo od prirodnih sastojaka. Imamo i svoju destilateriju tako da je u medici naša domaća rakija napravljena od grožđa odnosno dropa iz vlastitog vinograda”, dodaju.

OPG Robert Kos broji oko 300 pčelinjih zajednica 

Medica, borovnica i crvena medica (s višnjama) te rakija od meda (destilat od meda) neki su od izvrsnih proizvoda koje nude. Ponosni su i na medeno vino, vino napravljeno od meda, što je mnogima posebno interesantno. Uz vlastiti vinograd, ove godine posadili su i manji voćnjak sa 20 sadnica smokava. Navode da su se na smokve odlučili jer se mogu lijepo iskombinirati i sljubiti s medom. Osim toga, zaista ih se može iskoristiti za jako puno prerađenih proizvoda, od sušenih smokava, smokve u medu, marmelade, ali i za kuhanje rakije.

“Najviše se oslanjamo na direktnu prodaju u našoj trgovini i na sajmovima, volimo neposrednu komunikaciju s kupcima što im jamči da su med i ostale proizvode nabavili od onoga tko ih i proizvodi. Supruga Ana je ta koja najviše sudjeluje u samoj prodaji te približavanju svih dobrobiti pčelinjih proizvoda našim kupcima. Sve nam češće u trgovinu dolaze i strani državljani koji su tu na godišnjem odmoru te kao suvenir i poklon kupe neki od naših proizvoda. Nerijetko i naši "stari“ kupci šalju proizvode svojim prijateljima i rodbini po svijetu”, kaže Robert Kos i navodi da su njihovi med i medica putovali do daleke Australije, Amerike, Afrike, Azije i posvuda po Europi.

Proizvodima obišli svijet 

“Evo, sada dok ovo govorim, ne mogu vjerovati - pa mi smo obišli cijeli svijet s našim proizvodima! Jedino nisam siguran jesmo li posjetili Antarktiku.  Ali tko zna, možda smo i do tamo stigli, a da to i ne znamo”, sa smješkom dodaje.

Članovi obitelji Kos smatraju da je veliko zadovoljstvo i sreća danas raditi ono što voliš, a cijelo to vrijeme biti sa svojom obitelji. Dok Robert s ocem Vladom seli pčele po pašama i radi s pčelama, tu je uvijek i cijela obitelj koja je uključena kroz razne faze proizvodnje. Mama Marina i supruga Ana također znaju obući pčelarsko odjelo i biti od velike pomoći na pčelinjaku. A kad dođu do faze vrcanja meda, mama Marina vodi i raspoređuje posao. Potrebna je i dodatna radna snaga pa rado sudjeluju i sestra Andrea i ostala bližna rodbina. “Ljubav prema pčelama gaje i naša djeca Teo (6 godina) i Sara (3 godine) koji sudjeluju sa svojom željom i radoznalošću koliko mogu i koliko im mi dopuštamo, jer ne smijemo zanemariti da pčelice, kad se osjećaju ugrožene, brane sebe i svoju zajednicu. Tada instinktivno svojim žalcem, a time i pčelinjim otrovom, to i pokažu”, slikovito opisuje obitelj Kos.

Medica obitelji Kos

Kao i svi pčelari, a i ostali koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, puno ovise o vremenskim uvjetima. “Teško je raditi s prirodom, može vam biti veliki prijatelj, ali i jako opasan neprijatelj. Protiv prirode se ne može i zato je doživljavamo sa velikim respektom. Nama niti jedna godina ne smije biti loša jer cijela obitelj živi od pčelarstva. Nije uvijek lako, intenzivni rad započinje u ožujku i traje do listopada, a vrhunac naše sezone pčelarenja je od svibnja do kraja kolovoza. To ne znači da ostatak godine nije radan, uvijek ima posla, čak i kad pčelice miruju u svojim košnicama”, kažu Robert i Ana Kos.

Treća generacija pčelara 

Svake godine potrebna su nova ulaganja u opremu i tu jednim dijelom koriste sufinancirana sredstva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Također je vrlo važno kontinuirano ulagati u znanje i biti u korak s modernim pčelarenjem tako da je iza njih puno sati odslušanih predavanja, ali i pročitanih stručnih knjiga, što hrvatskih pčelara, što pčelara iz susjedne Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne. “Sa savjetima na internetu do kojih se lako dolazi jednim klikom treba biti oprezan, ima ih dobrih, ali ima i onih koji nisu od pomoći”, dodaju.

Ovo je treća generacija obitelji Kos koja se bavi pčelarstvom, a nadaju se da na tome neće stati. “Pčele su zaista bogatstvo, mi to znamo i zato se prema njima odnosimo, osim sa velikom ljubavlju i zahvalnošću, također i s velikim poštovanjem. Našim najvećim rezultatom nakon svih ovih godina postojanja na koji smo iznimno ponosni, smatramo činjenicu da su naši kupci prepoznali kvalitetu proizvoda o kojoj izuzetno brinemo. Trudimo se ponuditi uvijek zdrave i u potpunosti prirodne proizvode, a to nam se vraća na način da imamo vjerne potrošače koji nas rado dalje preporučuju. Kupci danas često izabiru svog pčelara jer im je sve važnije ono što je u teglici”, ističu članovi obitelji Kos.


Fotoprilog


Tagovi

Robert Kos Pčele Med Matična mliječ OPG Robert Kos Medolada Medica Likeri


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.