Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voskov moljac
  • 12.10.2022. 10:30

Suzbijanje voskovog moljca na prirodan način

Zamku za hvatanje bez upotrebe kemikalija možemo kupiti ili napraviti sami od plastičnih boca soka, piva, octa, ulja i sličnog. Cilj je napraviti ju kako bi zarobili moljce i prije nego što uđu u vašu košnicu.

Foto: Depositphotos/Fire-d
  • 3.956
  • 170
  • 0

Voskov moljac noćni je leptir – štetnik koji oštećuje/napada uglavnom saće koje se nalazi uskladišteno izvan košnica, ali nerijetko napada i saće slabijih pčelinjih zajednica.

Kao i prilikom već više puta opisanog neotrovnog suzbijanja najezde osa i stršljena bez upotrebe kemikalija, na gotovo jednak način možemo koristiti prirodne preventivne metode u borbi protiv voskovog moljca.

Zamku za hvatanje bez upotrebe kemikalija možemo kupiti ili napraviti sami od plastičnih boca soka, piva, octa, ulja i sličnog. Cilj je napraviti ju kako bi zarobili moljce i prije nego što uđu u vašu košnicu.

Evo što će vam trebati ukoliko se odlučite na izradu:

  • Boca sode od 1 litre (prazna)
  • 1 čaša vode
  • 1/2 čaše octa
  • 1 čaša šećera
  • Kora jedne banane

U bocu dodajte šećer, vodu i ocat. Protresite da se otopi šećer. Izrežite koru banane na trakice koje će lako pasti u bocu. Začepite bocu i dobro protresite sadržaj da se promiješa. Ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana kako bi smjesa počela fermentirati, baš kao kad radite smjesu za hvatanje osa.

Nakon što započne fermentacija, izbušite rupu debljine centimetar do centimetar i pol sa strane na vrhu boce (nagiba na vratu boce).  

Objesite bocu na neku granu blizu košnica. Cilj je da moljca privuku mirisi u boci i da zatim ostanu zarobljeni unutra i utope se u tekućini. 

Što kad već imate voskovog moljca u košnici?

Ako otkrijete najezdu u svojoj košnici, vaša jedina opcija je potpuno čišćenje košnice i topljenje preostalog saća. A budući da su jaja i čahure dodatno skrivene u prazninama, pukotinama i slično, čeka vas dugotrajan zadatak.

Ovaj posao mora s vaše strane biti temeljit što je više moguće jer će se u protivnom preostale sakrivene ličinke i moljca ponovno početi izlijegati vrlo brzo. Ne smijete propustiti ni jedno jaje, kad otopite okvire, spalite ih dobro plamenikom, nakon toga temeljito i sve nastavke i drvene dijelove.

Želite li biti sigurni da ste temeljiti poprskajte dodatno i insekticidom Bacillus thuringiensis bezopasnim za pčele.

Ukoliko imate izrazito jaku najezdu ovog štetnika možda ćete morati i rastaviti samu košnicu, a s ciljem kako biste osigurali pristup svim jajima u košnici. Temeljito ostružite svaku površinu prije plamenika.

Te su pojave česte na zapuštenim pčelinjacima sa saćem tako da ukoliko imate takav u svojoj blizini kontaktirajte vlasnika, upoznajte ga s problemom i pomozite mu da sanira stanje. Time pomažete i samom sebi kako se najezda ne bi proširila i na vaš pčelinjak.

Što radimo s preostalim medom na okvirima?

Ako je okvir zaražen ličinkama moljca voska, med se ne smije koristiti za ljudsku potrošnju. Ono što možete učiniti je zamrznuti okvire s netaknutim medom. Zatim, nakon zamrzavanja, možete taj med nakon otklapanja saća dati pčelama. Okvire prije morate prethodno obavezno smrznuti kako bi ubili sve moguće nevidljive oku faze voskovog moljca.

Savjesni pčelari preventivno često koriste prirodna sredstva, kad god i gdje god je to moguće, jer ne žele utjecati na zdravlje svojih pčela korištenjem kemikalija. Jedan od načina je i sadnja biljaka čiji miris smeta moljcu. No, budući da će ove biljke biti blizu vaših košnica budite i kod tih metoda preventive na oprezu, pčele će ih koristiti kao izvor nektara i peludi. Kada odabirete biljke odaberite ih prema redoslijedu cvatnje odnosno kad cvatu da budete sigurno da one neće ukoliko će ih pčele posjećivati negativno utjecati na okus meda koji mislite vrcati.

Neke od biljaka koje će držati voskovog moljca podalje od pčelinjaka:

  • Eukaliptus, rod vazdazelenog grmlja i drveća koji u svojim listovima sadrži otrovne sastojke koji mu služi kao obrana od raznih kukaca pa tako smeta i voskovom moljcu.
  • Eterično ulje biljke citronele vjerojatno je najpoznatije prirodno sredstvo zaštite od insekata, osim što će smetati moljcu držat će i komarce podalje što je samo plus.
  • Limunska trava je također jedna od biljaka koja daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris koji ga drži podalje od vaših košnica.
  • Cedrovo drvo i ulje cedrovine prirodni su repelenti moljcima.

Tagovi

Voskov moljac Štetnik Noćni leptir Uništeno saće Zaštita


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?