Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.07.2022. 16:30

Što donosi Pravilnik o držanju pčela?

Ako roj napusti pčelinjak, a pčelar koji upravlja njime ne prati ga dva dana, smatra se da je on bez vlasnika, dio je onoga što propisuje Pravilnik.

Foto: Depositphotos/gorart
  • 7.048
  • 411
  • 0

Prijedlog Pravilnika o držanju pčela u javnom je savjetovanju.

Kako su pojasnili iz Ministarstva poljoprivrede, njime se propisuje način njihovog držanja, prijevoza, edukacija pčelara, minimalne međusobne udaljenosti i udaljenosti pčelinjaka od drugih objekata u prostoru, provedba pašnog reda, prikupljanje podataka o košnicama spremnim za prezimljavanje.

Također, prikupljanje podataka o proizvodnji, troškovima proizvodnje i cijenama meda, ali i zaštita pčela te uvjeti koje moraju ispunjavati oplodne stanice za uzgoj one sive.

Propisan je smještaj pčelinjaka

Kako stoji u pravilniku, pčelar odmah nakon postavljanja pčelinjaka radi sigurnosti prolaznika mora na prilazima na vidljivom mjestu i odgovarajućoj udaljenostioznačiti pčelinjak i to oznakom minimalne veličine 20 x 30 cm.

Nadalje, nije ga dopušteno postaviti na udaljenosti manjoj od 300 metara zračne linije u odnosu: na građevine javne i društvene namjene. površine javne namjene i to igrališta i rekreacijske površine te građevine namijenjene za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Također, mora biti udaljen više od 800 metara zračne linije u odnosu na šećerane te proizvodne pogone u konditorskoj i kemijskoj industriji te 400 metara zračne linije u odnosu na ostale proizvođačke i prerađivačke pogone koji koriste sirovine, a koje mogu biti hrana za pčele (melasa, voćni sirupi, šećer i druge sirovine koje sadrže šećer).

Nije ga dopušteno postaviti ni na udaljenosti manjoj od 50 metara zračne linije od autocesta i željezničke pruge pri čemu izletna strana takvog pčelinjaka ne smije biti okrenuta prema njima.

Minimalna površina okućnice koju je potrebno osigurati po košnici prilikom postavljanja pčelinjaka u naseljenom mjestu s više od 10.000 stanovnika iznosi 25 m2. Nadalje, onaj koji broji do 10 košnica izletna strana mora biti udaljena od međe tuđeg zemljišta najmanje 10 metara, odnosno ruba javne ceste u naselju najmanje 15 metara, a bočne strane i stražnja strana najmanje 2 metra od međe tuđeg zemljišta, odnosno ruba javne ceste u naselju najmanje 5 metara.

Oni koji broje više košnica propisana udaljenost se povećava.

Udaljenost od susjednih pčelinjaka

Prilikom postavljanja pčelinjaka izvan granica naseljenog mjesta, onaj koji ne broji više od 30 pčelinjih zajednica, mora biti udaljen najmanje 10 metara od ruba javne ceste i međe tuđeg zemljišta, a izletna strana pri smještaju ne smije biti okrenuta prema javnoj cesti.

Onaj koji broji od 31 do 50 košnica mora biti udaljen najmanje 20 metara, a preko 51 mora biti udaljen najmanje 30 metara.

Pčelinjak u odnosu na susjedne mora biti postavljen na udaljenosti koja ima najmanji utjecaj na koridor letenja susjednih i umanjuje opasnost od pojave grabeži i bolesti pčela, stoji u pravilniku.

Tako je to za one koji broje do 10 košnica 100 metara zračne linije, od 11 do 30, 200 metara, 31 do 50 košnica 300 metara, od 51 do 100, 500 m te one preko 101 košnicu 600 metara zračne linije.

Pčelar koji se bavi selećim pčelarenjem mora najranije u roku od 30, a najkasnije u roku od 15 dana prije doseljavanja na stajalište, dostaviti povjereniku na čijem području se nalazi lokacija stajališta, Zahtjev o doseljavanju selećeg pčelinjaka.

Ako roj napusti pčelinjak, a pčelar koji upravlja njime ne prati ga dva dana, smatra se da je on bez vlasnika.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

"Držanje pčela uz primjenu ovoga Pravilnika usmjereno je na osiguranje njihove dobrobiti, zaštite zdravlja, sigurnost stanovnika u naseljenim mjestima, sigurnost prolaznika od uboda te praćenje proizvodnje i cijena meda na tržištu", poručuju iz Ministarstva napomenuvši da je savjetovanje je otvoreno do 20.8.2022.


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik Držanje pčela Javno savjetovanje Košnice Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.